IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МВФ преобърна очакванията си за двигателите на световния растеж

Според фонда развитите икономики и най-вече САЩ, а не развиващите се страни, каквато беше предишната прогноза, ще дърпат напред световната икономика

12:05 | 04.09.13 г.
МВФ преобърна очакванията си за двигателите на световния растеж

Развитите икономики и по-конкретно САЩ ще движат глобалния икономически растеж, докато развиващите се страни се изправят пред редица рискове заради затягането на паричната политика в Щатите.

Това прогнозира Международният валутен фонд (МВФ) в доклад, подготвен за предстоящото заседание на Г-20, с който Ройтерс разполага.

В документа от фонда призовават политиците да засилят действията си в подкрепа съживяването на икономическия растеж и по-доброто управление на рисковете. От институцията предупреждават също така, че се очертават няколко конкретни риска пред икономическия растеж в глобален план.

„Политиците трябва да позволят обменните курсове да се нагаждат към променящите се фундаменти, но трябва да предотвратят и хаотичните корекции, включително и чрез интервенции“, посочват от фонда.

Становището на МВФ представлява рязък завой спрямо пролетната прогноза за икономическия растеж в световен мащаб. Тогава МВФ подчерта, че развиващите се икономики ще са основен двигател на световния икономически растеж. Тогава обаче от фонда не отчетоха ефекта от евентуалното затягане на паричната политика в САЩ.

Очакванията са Фед да започне да оттегля стимулите за икономиката след септември, което ще има сериозно въздействие върху развиващите се пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още