IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ натискат за по-голям достъп до японския автомобилен и застрахователен пазар

Призивът е отправен в рамките на преговорите за Транстихоокеанското партньорство, след като досегашните опити не се увенчаха с успех

17:27 | 19.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Майкъл Фроман и японският министър на икономиката Акира Амари. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Майкъл Фроман и японският министър на икономиката Акира Амари. Снимка: Ройтерс

САЩ призоват Япония да отвори повече своите пазари на автомобили и застраховки за чуждестранни компании в рамките на двустранните преговори, свързани с Транстихоокеанското партньорство – инициатива за свободна търговия в региона на Тихия океан, съобщи Ройтерс.

САЩ се надяват да направят предложение на Япония по отношение на търговските ѝ бариери през септември като част от опита за постигане на резултат по споразумението преди края на годината, заяви американският търговски представител Майкъл Фроман. Съобщенията, че японското правителство е склонно да премахне постепенно митата от 85% върху стоките при преговорите за Транстихоокеанското партньорство са „добра първоначална стъпка“, добави той.

От американската агенция тълкуват думите му като наличие на недоуточнени елементи в споразумението.

„Делът на чуждестранните компании на японския автомобилен пазар е около 6%“, подчерта американският търговски представител на пресконференция, като посочи за сравнение, че на автопазара в САЩ този дял е 40%. „Не мисля, че може да възникне дори въпрос дали американският пазар е достатъчно отворен“, категоричен бе той.

Американското правителство отдавна натиска за по-ниски мита за произведените в САЩ автомобили и за по-голям достъп на японския застрахователен пазар, но засега без особен успех.

Американските пазари са сред най-откритите в света, убеден е Фроман, а това предполага, че САЩ не могат да предложат кой знае какво срещу достъпа, за който настояват. Но улесняването на бизнеса на чуждестранните фирми в тези два сектора ще увеличи производителността в Япония, ще допринесе за стратегията за икономическия растеж и ще помогне на страната да си гарантира напредък в преговорите за Транстихоокеанското партньорство, изтъкна той.

Представители на 12 държави ще се срещнат в четвъртък в Бруней за преговори, но капиталовложенията затрудняват споразумението за понижаване на митата за земеделски стоки или ограниченията за индустриалните сектори, които отделните страни искат да запазят.

Япония е поставена под силен натиск от страна на фермерите да се противопостави на понижаването на митата за стоки, като например ориза. Съпротива има и от Виетнам и Малайзия, където свързани с държавата предприятия и избирателно сключвани от правителството договори водят до политическа чувствителност на проблема.

Фроман, който е в Токио за преговори с японски правителствени представители, заяви, че е естествено за всяка страна да има чувствителни области на преговори, но че те трябва да бъдат уредени именно в рамките на проговорите за Транстихоокеанското партньорство.

В инициативата освен САЩ, Япония, Виетнам и Малайзия участват Австралия, Нова Зеландия, Мексико, Канада, Чили, Перу, Малайзия, Сингапур и Бруней. Китай обяви, че проучва евентуално присъединяване към преговорите, но все още не е изпратил свой представител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още