IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия може би е закъсняла с данъчната си реформа

Това мнение сподели бившият председател на Либералната партия в страната Джон Хюсън преди изборите за нов парламент през септември

11:50 | 20.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Джон Хюсън, бившият председател на Либералната партия на Австралия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джон Хюсън, бившият председател на Либералната партия на Австралия. Снимка: Ройтерс

Бившият председател на Австралийската либерална партия Джон Хюсън смята, че Австралия е пропиляла великолепната възможност да извърши реформа в данъчната си система, още когато Китай е увеличил търсенето на ресурсите и суровините на страната.

В последните няколко години Китай обърна поглед към изобилните природни ресурси на Австралия, но и към висококачествените услуги в сферата на образованието, здравеопазването, хранителната индустрия и технологиите.

Наскоро пък Австралия увеличи предлагането на желязна руда към азиатската страна, но може би в лош момент, защото сега растежът на китайската икономика се забавя.

В интервю пред CNBC Джон Хюсън коментира и предстоящите избори в тихоокеанската страна.

Той смята, че двете партии – управляващата Лейбъристка партия и опозиционната Либерална партия – не са успели да постигнат ключови за страната реформи и са се провалили точно преди парламентарните избори в страната, насрочени за 7 септември.

По данни от последната проведена анкета преди деня на вота лидерът на либералите Тони Абът има комфортна преднина пред сегашния премиер Кевин Ръд и най-вероятно Либералната партия ще спечели изборите.

„Проведохме доста безсмислен дебат, защото програмите и на двете партии не се различават особено. По принцип Ръд чака спокойно изтичането на мандата си. Абът обаче не само иска да привлече вниманието към себе си, но и иска да покаже, че представлява сериозна алтернатива на сегашното правителство'“, споделя още Джон Хюсън пред CNBC.

Според него Австралия се нуждае от опростена, конкурентна данъчна система. Но въпреки това се е случило точно обратното – данъчната система е станала по-сложна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още