IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Австралия понижи прогнозата си за растежа

Банката вече очаква 2,25% ръст на икономиката и е в готовност да намали още основната лихва, ако това се наложи

15:01 | 09.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централната банка на Австралия понижи прогнозата си за растежа

Централната банка на Австралия (Reserve Bank of Australia, или RBA) ревизира прогнозата си за икономическия растеж на страната в посока надолу – от 2,5%, на 2,25%. Неясни обаче останаха намеренията на банката за промяна на лихвения процент в бъдеще. От банката само загатнаха, че ще променят курса на паричната политика „с толкова, с колкото е необходимо“.

„Бордът на директорите ще продължи да следи перспективите пред икономиката и да коригира политиката си за насърчаване на устойчивия растеж и поддържането на процент на инфлация, съвместим с поставената цел“, се казва още в тримесечния отчет на банката, съобщава MarketWatch.

RBA подчерта, че ниската инфлация дава възможност на банката да намали лихвените проценти в бъдеще, ако това се наложи.

Ревизирането на очакванията за състоянието на икономиката идва, след като растежът на инвестициите се забави рязко, а потреблението и строителството реагираха бавно на промяната в рекордно ниските лихвени проценти.

Във вторник RBA намали основния лихвен процент до 2,50 на сто заради ниското бизнес доверие и слабото потребление. Промяната в лихвата дойде, след като и правителството понижи своята прогноза за икономическия растеж на Австралия. Очаква се другата седмица пък Министерството на финансите да обяви своята прогноза за състоянието на икономиката. От 2011 г. досега лихвеният процент бе понижаван осем пъти.

От месец април досега австралийският долар е поевтинял с 15%. Това ще се отрази на инфлацията в страната посредством увеличаване на цените на вносните стоки. Но според RBA това няма да бъде толкова осезаемо, че да покачи инфлацията до целта от 2-3%.

„Въпреки обезценката на австралийския долар очакванията ни са, че инфлацията ще следва поставената цел“, поясняват от банката в своя доклад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още