IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rio Tinto задържа продажбата на алуминиевия си бизнес заради спада на цените

Печалбата на компанията от основна дейност е намаляла с 18% през първата половина на годината

16:30 | 08.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Rio Tinto задържа продажбата на алуминиевия си бизнес заради спада на цените

Добивният гигант Rio Tinto съобщи, че се е отказал от опитите си да продаде своя алуминиев бизнес, и обяви, че печалбата му от основна дейност за първата половина на годината е намаляла с 18% до 4,23 млрд. долара, съобщи BBC.

От Rio Tinto отбелязаха, че по-ниските цени на желязната руда, медта, и въглищата са допринесли за спада на печалбата. Цените на много суровини са доста под рекордните върхове през последните години, откакто икономическият растеж в Китай започна да се забавя.

От компанията изтъкнаха, че са успели да реализират съкращения на разходите на стойност 1,5 млрд. долара през периода януари-юни и са съкратили 2 200 служители.

Според главния изпълнителен директор на Rio Tinto Сам Уолш бъдещето се очертава несигурно. „Средносрочната икономическа перспектива остава волатилна, като е възможен широк диапазон от резултати. Китайският икономически растеж се забавя от началото на годината и не е вероятно да възстанови значителна част от темпото си през втората половина, но не очакваме и твърдо приземяване“, добави той, цитиран в съобщение на компанията.

От Rio Tinto посочиха, че не са успели да намерят купувач и че при настоящите условия „не е възможно“ да продадат Pacific Aluminium. „След изчерпателен преглед решихме, че освобождаването от Pacific Aluminium срещу съответната цена не е възможно в настоящата икономическа обстановка и тя ще бъде интегрирана наново в групата Rio Tinto Alcan“, заяви Уолш.

Pacific Aluminium, която притежава в Австралия и Нова Зеландия 5 пещи за топене на алуминий, мина за боксит и завод за преработка на алуминий, бе обявена за продажба през 2011 г.

Към 16,10 часа акциите на компанията на London Stock Exchage поскъпват с 0,8% до 2 977,50 пенса за брой.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още