IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Г-20 се захвана с волатилността на пазарите

Групата препоръчва внимателно "превключване" на паричните политики и ясна комуникация

09:15 | 20.07.13 г. 7
<p>
	Финансовият министър на Русия Антон Силуанов по време на срещата на финансовите министри и централните банкери на държавите от Г-20 в Москва. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Финансовият министър на Русия Антон Силуанов по време на срещата на финансовите министри и централните банкери на държавите от Г-20 в Москва. Снимка: Ройтерс

Групата на 20-те най-развити световни икономики изрази опасенията си около волатилността на пазарите. Финансовите министри и централните банкери на държавите от Г-20 дискутираха по време на срещата си внимателното “превключване” на паричните политики и комуникацията им и като един от основните инструменти за устойчивото възстановяване, предаде Ройтерс.

В проектокомюнике от срещата се посочва, че през септември, когато лидерите на страните от Г-20 ще се срещнат в Санкт Петербург, ще бъде подготвен екшън план за засилване на растежа и увеличаване на заетостта, гъвкава парична политика в подкрепа на икономиките и засилване на търсенето на вътрешните пазари.

“Политиката на несигурност предизвика засилване на нестабилността на финансовите пазари и финансовите условия се затегнаха. Това засегна най-силно нововъзникващите икономики, като някои от тях пострадаха от ръста на лихвите по облигациите, обезценяване на валутите и ликвиден натиск”, посочва се в документа.

Министрите ще разгледат отново текста на вечеря и ще призоват за по-голяма яснота при комуникацията, след като сигналите, че Федералният резерв на САЩ ще започне да оттегля паричните стимули предизвикаха буря на пазарите.

Международният валутен фонд (МВФ) също предупреди, че сътресенията на пазарите може да се задълбочат, ако политиците не внимават. “Сегашната пазарна нестабилност може да продължи и да се задълбочи. Растежът може да бъде по-нисък от предвиденото поради продължителния период на стагнация в еврозоната, както и рисковете от по-съществено забавяне на развиващите се пазари”, посочва се в доклад на фонда, подготвен за срещата на финансовите министри от Г-20 в Москва.

“Евентуалното излизане от неконвенционалната паричната политика в развитите икономики може да постави предизвикателства пред страните с нововъзникващи икономики, особено ако това протича прекалено бързо или не е добре комуникирано”, допълват от фонда.

“Комюникето ще отрази необходимостта от координирани усилия за предвидимостта на политиките на количествени улеснения”, коментира финансовият министър на Русия Антон Силуанов след среща на представителите на държавите от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР). Засега обаче изглежда малко вероятно петте държави да предприемат съвместни инициативи в подкрепа на възстановяването.

Същевременно източници от Г-20 съобщават, че Китай ще бъде посъветван да предприеме мерки за насърчаване на вътрешното търсене и да позволи по-голяма гъвкавост на обменните курсове като част от по-широките усилия за ребалансиране на глобалната икономика. “Ние сме решени да продължим с възстановяването на равновесието на глобалното търсене, което изисква вътрешно ребалансиране чрез структурни реформи и гъвкав обменен курс”, посочва се в проектодокумент.

Пекин вече обяви дългоочакваните реформи при определянето на лихвите и премахна праговете на лихвите, които банките могат да налагат на клиентите си. Очаква се това да намали цената на заемите за бизнеса и домакинствата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Ако ускориш още малко прозренията си , ще стигнеш до още по-голяма яснота относно кризата, кой и какво и за сметка на кой печели... и ще видиш че е още по-просто даже от това което и досега си мислиш...Идеята е не ТЕ да печелят /до тук си осъзнал че са просто цифрички, от които директно ТЕ нямат нужда, ОК/ а останалите да губят /от другата страна/ - за всички останали именно загубените цифрички са "всичко" - > от жена, деца, семейство, до къща, кола, хляб...Така че, ... в "кух-ия балон" са всички човешки животи и мечти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 11 години
О не... колкото по-големи са печалбите за тях, толкова по-големи са загубите за хора "отвън". Печалбите не се мерят само с парите. Купуват се суровини, блага, бизнеси даже, ако щеш държави. Но точно тея неща си сменят собственика заради безмислени хартийки и още по безмислени числа в компютъра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
SS-23
преди 11 години
Предполагам, че все повече от тези хора, които са "отвътре", ще си дават сметка, че понятието печалба/загуба е много, ама много относително! Колкото са ти по-големи "печалбите" толкова по-големи ще ти и загубите. Отделен е въпроса, че всички тия "печалби" са кухи....те са просто имагинерни цифри, изписани в също така имагинерната сметка! Зад тези пари реално НЕ стои създаден продукт, за да имат те тежест! Изобщо "монетарният капитализъм" е един огромен, кух балон!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Не, че не са сетили. Просто досега този хаос е бил изгоден са определен брой икономически субекти и интереси. Точно от тези амплитуди, хората "отвътре" печелят яко. Защото дори да ти изглежда хаотично, в голямата си част е режисирано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
SS-23
преди 11 години
Виждам, че "големите умове" постепенно, постепенно достигет до простичиките изводи, за които съм говорил още от началото на кризата! Крайно време е даа проумее, че стремежа за "правене на пари от пари", т.е.до правене на пари от нищото, води именно до това, което наблюдаваме вече 5-а година. И обратно- правенето на пари от производство, т.е. от реалният сектор- води до стабилитет и ръст на икномиката! Трябва да се работи, но и да има справедливо разпределяне на създадената добавена стойност! Ако тези две неща са спазени- всички ще са ОК! също така- "работенето", чрез натискане на копчета, "купувайки/продавайки" имагинерни "блага", в дългосрочен план пак водят до това, което наблюдаваме в момента...защото тези "блага" някой трябява да ги създаде все пак! Всичките финансисти и икономисти, сте реално мързеливи хора- вие НЕ съдвате никакъв продукт- нито материален, нито интелектуален, а просто паразитирате от труда на другите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Scrooge McDuck
преди 11 години
Ха кои и как ще проконтролира този хаос, държавата или частния интерес. Просто си противоречи доста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
SS-23
преди 11 години
Г-20 се захвана с волатилността на пазарите...............................................Крайно време беше! Един от елемнетите на кризата и неин ускорител и двигател, е именно безконтролното движение на валути, суровини и акции! Лошото е късно, твърде късно се сещат за простичките неща, които са ясни и се видни с просто око, даже на неикономист и нефинансист като мен! Движението с малки амплитуди- винаги се превръща в "насочено, векторно" движение, и ако е нагоре- ще имама плавен и стабилен растеж, който ще е в синхрон с реалният ръст на икономиката. Обратно: движението, което е с големи аплитуди, витнги и по-близко или направо се превръща в движение на "махало", т.е. без определена посока, а само нагоре-надолу...и с други думи- поражда хаос!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още