IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Увеличава се падежиращият догодина неинвестиционен дълг

Компаниите с големи задължения могат да срещнат проблеми с погасяването му при покачване на лихвите

13:35 | 19.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Увеличава се падежиращият догодина неинвестиционен дълг

Компаниите с неинвестиционен кредитен рейтинг са изправени през рекордна вълна на рефинансиране на дълговете през следващата година в размер на 101 млрд. долара, която може да предизвикка сътресения сред тях, пише Financial Times.

Сумата на дълга, държан от компаниите в Европа, Близкия Изток и Африка (ЕМЕА) с неинвестицинен рейтинг, който е дължим през 2012 г. е с 20% повече от 84 млрд. долара, които трябва да бъдат изплатени през тази година. Близо половината от дълговете са с негативна перспектива спрямо само една трета преди година.

В САЩ обаче падежиращият догодина неинвестиционен дълг намалява до 79 млрд. долара спрямо 168 млрд. преди година.

Четан Моди, управляващ директор корпоративни финанси в Moody's коментира, че компаниите с ниски рейтинги и голям дълг ще имат проблеми, когато лихвите се повишат. 

„В момента обаче не сме особено разтревожени – сумата на дълговете нарасна, защото пазарът като цяло е по-голям.“ Въпросът през следващите пет години е дали ситуацията ще се промени спокачването на лихвите. Тогава може да има сътресения, казва той.

Общият дълг на компаниитя от ЕМЕА с неинвестиционен рейтинг от Moody's е нараснал с близо една пета през последната година до 787 млрд. долара, след като компаниите се възползват от исторически ниските лихви, а и заради инвеститорския апетит към техните книжа, които носят по висока доходност от ДЦК и от тези с инвестиционен рейтинг.

Според Моди обаче трябва да се направи разграничение между т.нар. „паднали ангели“ - компаниите, които преди са били с инвестиционен рейтинг и по-спекулативните компании с голям дълг.

През първото полугодие в региона на ЕМЕА са емитирани неинвестиционни дългове на стойност 63 млрд. долара спрямо 70 млрд. за цялата минала година, като голяма част от емисиите са на компании, които обичайно ползват банкови заеми.

В еврозоната над 60% от неинвестиционните дълове падежират през следващите 4 години. Португалските компании са изправени пред най-голяма сума за погасяване – 18 млрд. евро през следващите две години.

Способността на компаниите в еврозоната да изплащат дълговете си ще зависи от икономическото представяне на собствените им страни, коментира Матю Миш, кредитен сратег в UBS. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още