IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР призова Г-8 за енергични мерки срещу избягването на данъчно облагане

Глобализацията помага да се извършват и управляват инвестиции чрез чуждестранни финансови институции, което доскоро бе привилегия за малцина

10:56 | 18.06.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Макар и в неформална атмосфера, на лидерите на Г-8 им предстои да вземат тежки решения. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Макар и в неформална атмосфера, на лидерите на Г-8 им предстои да вземат тежки решения. Снимка: Ройтерс

Правителствата по света трябва да предприемат енергични мерки срещу незаконното избягване на данъчно облагане чрез автоматичен обмен на данъчни данни, обявиха от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в призив към срещата на високо равнище на 8-те държави с най-голяма икономика, съобщи BBC.

Призивът е отправен в доклад, предназначен специално за срещата, която се провежда в ирландски курорт, разположен на езерото Лок Ерне.

Докладът подкрепя предлаганото ново законодателство и стандартизирането в световен мащаб на данните, обявявани от националните данъчни власти, както и на информационните системи.

„Огромни парични обеми се държат в офшорни зони и избягват данъчно облагане“, предупреждават от ОИСР. „Тъй като светът все повече се глобализира, става по-лесно за всички данъкоплатци да извършват и управляват инвестиции чрез чуждестранни финансови институции – нещо, което не чак толкова отдавна бе достъпно само за малцина избраници“, добавят оттам.

От организацията посочват, че са необходими препоръчителни стъпки, за да може въвеждането на международна система за автоматичен обмен на информацията да бъде приключено през настоящата и следващата година.

Тя ще надгради съществуващата система за споделяне на данни, създадена през 2009 г. от Великобритания, Франция, Германия, Италия, Испания и САЩ, която обаче действа на принципа на запитване за определена личност или компания.

От ОИСР твърдят, че действията в посока на автоматичен обмен на информация разполагат с „безпрецедентна политическа подкрепа“.

Правителствата обаче предстои да съгласуват каква точно информация ще бъде обект на автоматичния обмен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
Отчаяните правителства, предприемат отчаяни мерки. Братя, бъдете бдителни, те идват за парите ви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още