IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите европейските компании разполагат с 1 трлн. долара излишен капитал

Осребряването на продажбите се влошава за трета поредна година, като неплатените фактури от потребителите са най-голямата част от излишния работен капитал

10:20 | 13.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Големите европейските компании разполагат с 1 трлн. долара излишен капитал

Най-големите европейски компании през 2012 г. са оставили неизползван работен капитал в размер на 762 млрд. евро (1 трлн. долара), като сумата представлява 6% от брутния вътрешен продукт на Европейския съюз, сочи доклад на консултантската компания REL, цитиран от CNBC.

REL, която е собственост на Hackett Group, е проучила над 800 публични компании и е открила, че средната печалба и свободните парични потоци показват влошаване през 2012 г. спрямо предходната.

Способността на компаниите да осребрят продажбите също се е понижила, става ясно от доклада. В него се добавя, че неплатените фактури представляват най-голямата част от излишния работен капитал.

„Представянето при преобразуването в кеш се влошава за трета поредна година, демонстрирайки, че усилията в управлението на работния капитал не са били достатъчни за противодействие на свиването в набирането на кеша“, подчертава в доклада управляващият директор на REL Дениъл Уиндеъс.

„Добавете към това нарасналото ниво на задлъжнялост и става ясно, че компаниите трябва да бъдат изключително бдителни за възможността за повишаване на основните лихвени проценти и за въздействието, което те биха имали върху дългово финансираните им портфейли“, обоснова се той.

От консултантската компания отбелязват „очевидната и разширяваща се“ разлика между първата четвърт от най-големите компании в съответния бранш и типичните представители, като водачите работят с по-малко от половината от средния си работен капитал. Те са в състояние да осребрят сметките на потребителите с повече от 2 седмици преднина спрямо обикновените компании, а плащат на доставчиците си със средно 2 седмици по-голямо закъснение.

През миналата година приходите на европейските компании са се повишили средно с над 6%, но брутният марж се е понижил с 3%, сочат данните на REL. Това показва, че компаниите харчат повече в сравнение с предишни години, за да увеличат приходите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още