IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

BIS: Пазарите са „в плен“ на глобалното вливане на ликвидност

Лихвеният риск е на рекордно ниво в повечето развити икономики, предупреждават от Банката за международни разплащания

22:34 | 03.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
BIS: Пазарите са „в плен“ на глобалното вливане на ликвидност

Пазарите са „в плен“ на глобалното вливане на ликвидност, което прави пазарните оценки уязвими на промените в инвеститорските настроения, предупреждава Банката за международни разплащания (BIS - Bank for International Settlements), съобщава MarketWatch.

BIS, която реално е нещо като централна банка за централните банки, от дълго време предупреждава относно последствията от експанзионистичната монетарна политика на Федералния резерв на САЩ, Японската централна банка, Английската централна банка, както и други централни банки.

Според BIS пазарите растат главно заради тези политики на централните банки, тъй като те понижават нормата на дисконтиране на бъдещите корпоративни печалби.

От банката посочват, че борсите в развиващите се страни не се повишиха толкова, а цените на суровините спаднаха. Това означава, че монетарната политика е довела до подем на акциите в развитите държави, какъвто техният фундамент може би не оправдава.

„Връщането към нормални пазарни оценки, с възстановяването на икономиката, ще бъде неравно“, посочва Стивън Чечети от BIS. “Макар волатилността сама по себе си да не е непременно лоша, тя създава рискове за чувствителните към лихвите активи в балансите на банките, инвеститорите и други.“

При положение, че обемът на ДЦК е по-голям от всякога, лихвеният риск – като потенциални загуби спрямо БВП – е на рекордно ниво в повечето развити икономики. Тези загуби ще се разпрострат върху банките, домакинствата и индустриалните фирми.

BIS също така констатира рязко свиване в международното междубанково кредитиране в размер на 467 млрд. долара между третото и четвъртото тримесечие на 2012 г., на фона на безпокойството относно европейските финанси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Това само показва, че не модела е грешен, а е ДРУГ - не описва желанията в реалноста, които се рекламират като цел !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още