IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилската икономика отново разочарова

Същевременно централната банка на страната повиши основната лихва от 7,5 на 8% за да обуздае инфлацията

11:00 | 30.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бразилската икономика отново разочарова

Брутният вътрешен продукт на Бразилия през първото тримесечие се е повишил с едва 0,6% на тримесечна и с 1,9% на годишна база. Анализаторите очакваха ръст на БВП от съответно 0,9% и 2,3%. Очевидно рекордната реколта от царевица и соя, както и възстановяването на инвестициите не са стимулирали особено растежа, пише Ройтерс.

Многобройните стимулиращи мерки на президента Дилма Русеф не успяха да подпомогнат производителите, докато потребителите, изплашени от надигащата се инфлация, станаха по-консервативни. Икономиката страда също от високи разходи за труд, спадаща производителност и логистични затруднения.

Много бизнес лидери призоваха президента да предприеме много по-амбициозни реформи на данъчното и трудовото законодателство, така че заводите да си възвърнат конкурентността у дома и в чужбина.

Фондовият пазар спадна с 2,5%, а местната валута се обезцени до под 2,10 долара за реал за първи път от пет месеца, след като инвеститорите преценяват усилващата се вероятност за трета поредна година на растеж под потенциалния.

„Този посредствен резултат бе очакван. Индустрията ще продължи да страда, докато не бъдат разрешени инфраструктурните проблеми“, коментира Умберто Барбато, президент на ABINEE, лобистка група на електронната индустрия. 

В същото време централната банка на страната повиши основната лихва от 7,5 на 8%. Единодушното решение на банката изненада пазарните участници, които очакваха повишение с 0,25 пункта след обявените данни за по-слабия от очакваното растеж.

Финансовият министър Гуидо Мантега заяви, че ръстът от 4,6% при инвестициите спрямо четвъртото тримесечие предвещава по-бърз растеж на икономиката. Въпреки това икономисти предупредиха, че ще понижат годишната си прогноза за растежа.

Индустрията - един от основните икономически двигатели в последните години - се е свила с 0,3% на тримесечна база, а потребителските разходи са се повишили само с 0,1% заради инфлацията - най-лошият резултат от третото тримесечие на 2011 г.

Инфлацията, която в момента е 6,5% на годишна база, постави Бразилия в неудобната позиция да повишава лихвите в условията на нисък растеж.

Бразилската икономика обаче остава силна в много отношения, особено сравнена с други развиващи се държави. Безработицата е на рекордно ниски нива, чуждестранните инвестиции са стабилни, а рейтингът на Русеф е около 80%, след като мнозинството бразилци продължават да са доволни от правителството и икономиката.

"Ребалансирането на икономиката към инвестициите ще помогне на Бразилия да се върне към растеж от около 5%, който инвеститорите биха желали да видят, и който всички смятаха за обичаен само преди няколко години“, коментира Дейвид Рийс, икономист за развиващите се пазари на Capital Economics в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още