IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николас Мадуро положи клетва като президент на Венецуела

Новият лидер на страната обеща да се справи с опитите да бъде свален от власт

12:55 | 20.04.13 г. 2
<p>
	Николас Мадуро и съпругата му Силия Флорес. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Николас Мадуро и съпругата му Силия Флорес. Снимка: Ройтерс

Новият президент на Венецуела Николас Мадуро се закле и встъпи в длъжност само ден, след като изборният съвет в страната съобщи, че ще извърши одит на 100% от гласовете от вота в неделя, “за да запази атмосферата на хармония между венецуелците”, съобщи CNN.

Церемонията не мина без драматизъм – мъж в червено яке се затича към подиума, но беше спрян от охраната. “Можеха да ме застрелят”, коментира Мадуро и продължи с речта си.

В речта си новият лидер на Венецуела обеща да се справи с опитите да бъде свален от власт и отправи укор към политическите му опоненти за водената от тях “мръсна изборна кампания”, както той се изрази.

Припомняме, че на изборите Николас Мадуро събра близо 51% от гласовете, а опозиционният лидер Енрике Каприлес Радонски – 49%. По-късно Каприлес съобщи за нередности по време на вота и поиска повторно преброяване на бюлетините, припомня медията.

Малката разлика между съперниците за президентския пост предизвика ескалация на напрежението във Венецуела. Според държавната информационна агенция AVN най-малко 8 души са били убити при различни случаи на насилие в дните след изборите. Агенцията обаче се опита да свърже смъртните случаи с протестите на опозицията, като подчерта, че всички убити са били привърженици на Мадуро.

Новият президент на Венецуела беше дясната ръка на починалия наскоро Уго Чавес. В една от последните си медийни изяви Чавес посочи, че иска именно неговият любимец Николас Мадуро да го наследи на поста.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Тук от акъла си патим! Всички "стандартно умни" се управляват/манипулират стандартно! - ако хората бяха различно глупави, номера нямаше да мине! След 1 поколение ще сме "там" ... но и законодателството от сега се подготвя за следващото "състояние" на хората!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
kane
преди 11 години
Браво!НЕ са толкова кухи колкото сме ние
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още