IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Николас Мадуро спечели изборите във Венецуела при оспорвана надпревара

Наследникът на Чавес събра 51% от гласовете, изправя се пред тежки икономически и социални предизвикателства

10:31 | 15.04.13 г. 2
<p>
	Николас Мадуро и съпругата му Селия Флорес. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Николас Мадуро и съпругата му Селия Флорес. Снимка: Ройтерс

Смъртта на Чавес даде възможност за тотално преобразуване на политиката във Венецуела, но по всичко личи, че победата на Николас Мадуро ще удължи живота на лявата коалиция, която гравитираше около предшественика му. Възникват обаче много въпроси за това как Мадуро ще води страната, тъй като дори поддръжниците му са склонни да признаят, че той няма политическите инстинкти и магнетизма на Уго Чавес.

По време на предизборната кампания Мадуро се стремеше да се асоциира с предшественика си и дори използваше лика му. Новият президент на Венецуела стигна дотам, че разказваше как духът на Чавес му се явил под формата на птица, а по време на предизборните митинги дори подсвиркваше като птичка.

Изглежда това поне донякъде е повлияло на избирателите. Много от венецуелците приемат Мадуро като син на Чавес и смятат, че той ще продължи политиката на техния любимец.

Опозиционерът Енрике Каприлес обаче успя да постигне това, което изглеждаше невъзможно – да обедини разпокъсаната опозиция. Още на изборите през миналия октомври, когато Чавес отново спечели, Каприлес успя да събере 44% от гласовете и да стесни сериозно разликата. Това дава знак, че настроенията в страната силно се поляризират, а напрежението расте.

Новият президент, който ще трябва да изкара остатъка от мандата на Чавес, се изправя пред сериозни предизвикателства. Икономиката е притисната от високата инфлация и хронични дефицити, включително на основни храни, лекарства и други стоки от първа необходимост. Много икономисти прогнозират, че растежът ще се забави сериозно през тази година и дори е възможно страната да бъде обхваната от рецесия.

Държавната петролна компания, която е основен източник на приходи за хазната, също изпитва проблеми с производството и рафинериите. Електрическата мрежа често излиза извън строя и спирането на тока за дълги периоди от време е нещо обичайно за провинциалните райони. Същевременно насилието в страната расте, като зачестяват случаите на нападения и убийства.

Николас Мадуро е роден през 1962 г. в семейството на синдикален лидер с леви убеждения. Кариерата му започва като шофьор на автобус, като по-късно става синдикален лидер като баща си. Архивите показват, че Мадуро така и не е завършил, но това не му пречи да премине рпез различни ключови постове, включително депутат и председател на парламент, за да бъде посочен от Уго Чавес за негова „дясна ръка“, министър на външните работи и вторият човек в управляващата йерархия.

Съпруга на Николас Мадуро е Селия Флорес, която в момента е главен прокурор на Венецуела. Като млад адвокат тя усърдно е работила за освобождаването на Чавес от затвора, след организирания от него военен преврат. Мадуро и съпругата му са членове на движението, което през 1998 г. вкарва Чавес във властта, като заемат високи постове и в Единната социалистическа партия на Венецуела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

2
rate up comment 31 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
"На юг от границата", гледахте ли го този филм за някои президенти на южноамериканските държави в ю-туб?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Пак се започва с медийната война!Дано Мадуро не изневери на Уго Чавес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още