IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николас Мадуро спечели изборите във Венецуела при оспорвана надпревара

Наследникът на Чавес събра 51% от гласовете, изправя се пред тежки икономически и социални предизвикателства

10:31 | 15.04.13 г. 2
<p>
	Николас Мадуро и съпругата му Селия Флорес. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Николас Мадуро и съпругата му Селия Флорес. Снимка: Ройтерс

В неочаквано оспорвана надпревара вицепрезидентът на покойния Уго Чавес – Николас Мадуро, който временно изпълняваше длъжността на президент на страната, спечели изборите във Венецуела, съобщават световните агенции.

Мадуро събра 51% от гласовете, като малката разлика с опонента му – опозиционния лидер Енрике Каприлес Радонски, може да усложни задачата му да управлява страната, пише New York Times.

Каприлес вече обяви, че не признава резултатите от вота и настоя за ново пълно преброяване на гласовете заради нередности при гласуването. „Ние няма да признаем резултатите, докато всеки един глас не бъде преброен. големият губещ днес сте вие, вие и това, което представлявате“, каза той.

Мадуро обаче изнесе предизвикателна реч, от която стана ясно, че няма да направи никакви отстъпки. „Ние постигнахме законна, конституционална и народна изборна победа“, коментира той.

Същевременно има знаци, че антиамериканският стил на говорене на Мадуро, който беше близък до Чавес, рязко ще се промени и ще последва „затопляне“ на отношенията между Каракас и Вашингтон.

Венецуела е основен доставчик на петрол на САЩ, а покойният Уго Чавес построи цялата си политическа кариера на антиамериканските принципи, като се противопоставяше на Вашингтон и съюзниците му и установяването им в страната. Николас Мадуро прие завета на своя наставник и го вплете умело в предизборната кампания. Той обвини бивши американски дипломати в заговор за убийство и предположи, че Съединените щати са в основата на заболяването и смъртта на Чавес.

През почивните дни обаче Мадуро изпрати сигнал на Вашингтон, че е готов да обърне страницата, въпреки че според американски дипломати суровата му реторика е повлияла негативно на възможностите за подобряване на взаимоотношенията между страните.

Според Бил Ричардсън, бивш губернатор на щата Ню Мексико, който е бил във Венецуела по време на вота като представител на Организацията на американските държави, Мадуро го е повикал след заседанието на наблюдателите и го е помолил да изпрати послание до Вашингтон. „Той каза: „Искаме да подобрим отношенията си със САЩ, да уредим взаимоотношенията“, коментира Ричардсън.

С Ричардсън се е срещнал и външният министър Елиас Жауа, един от приближените на Мадуро, който също е коментирал, че Венецуела има готовност да продължи преговорите със САЩ.

Последна актуализация: 01:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 31 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
"На юг от границата", гледахте ли го този филм за някои президенти на южноамериканските държави в ю-туб?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Пак се започва с медийната война!Дано Мадуро не изневери на Уго Чавес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още