IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалният пазар на ААА-облигации се е свил с 60%

Изключването на САЩ, Великобритания и Франция от клуба на страните с първокласен рейтинг доведе до рязко свиване на пазара на безопасни ДЦК

11:50 | 27.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Дейвид Райли, изпълнителен директор на Fitch. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дейвид Райли, изпълнителен директор на Fitch. Снимка: Ройтерс

Глобалният пазар на правителствени облигации с първокласен рейтинг, присъден от 3-те основни рейтингови агенции, се е свил с над 60% заради вълната ревизии на кредитни оценки сред развитите икономики след началото на финансовата криза, съобщава Financial Times.

Изключването на САЩ, Великобритания и Франция от клуба на страните с рейтинг от „девет А-та“ доведе до свиване на пазара на най-безопасните ДЦК според Fitch, Moody’s и Standard & Poor’s от близо 11 трлн. долара в началото на 2007 г. до едва 4 трлн. долара днес.

Свиването се дължи преди всичко на понижаването на рейтинга на САЩ от S&P през август 2011 г. и е част от драматична корекция на глобалната рейтингова карта, насърчаваща потока на инвестиции към развиващите се пазари и предефинирала дефиницията за „сигурни“ активи.

Най-сериозни понижения на рейтинги бяха извършени в засегнатата от кризата Южна Европа, където Гърция се откроява като най-тежко пострадалата страна.

В същото време след 2007 г. редица развиващи се страни спечелиха по-висока кредитна оценка. Тази класация се оглавява от Уругвай, Боливия и Бразилия.

Резултатите илюстрират геоикономическите промени, предизвикани от напрежението на глобалните финансови пазари след средата на 2007 г., както и преосмислянето на понятието за стабилност в банковата система и публичните финанси като цяло.

„Преди пет години светът беше доста предвидимо място. Банковите кризи бяха събития, обикновено свързани с развиващите се пазари. Сега живеем в свят, където този стереотип вече не съществуват“, коментира Дейвид Райли, изпълнителен директор на Fitch.

„Промяната разкрива къде е вероятно да наблюдаваме устойчив растеж в бъдеще“, казва Барт Остервелд, директор за правителствените рейтинги на Moody’s.

Повишаването на рейтингите на развиващите се страни разширява пазара на облигации с кредитна оценка около „BBB”, въпреки че тази категория сега включва и няколко застигнати от кризата европейски икономики.

„Навремето развиващите се пазари се приемаха за високо рискови. Сега те се приемат за инвестиционни дестинации с нормален риск“, коментира Джонатан Кели, инвестиционен директор на  Fidelity Investments.

По нататъшно свиване на пазара на първокласни облигации може да доведе до „криза в предлагането на облигации за обезпечение“ - недостиг на активи, които могат да се използват като застраховка, когото банки и други институции теглят кредити от капиталовите пазари или централните банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още