IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch потвърди рейтингите на ЕС и Евратом на ниво ААА със стабилна перспектива

Заеманите средства от организациите съвпадат по срок на погасяване, размер на лихвите и вид валута с тези по отпусканите кредити

11:10 | 20.03.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Fitch потвърди рейтингите на ЕС и Евратом на ниво ААА със стабилна перспектива

Но като се има предвид минималният дял на тази дейност в общата задлъжнялост на ЕС, от агенцията смятат, че ползата от този гаранционен фонд е ограничено да подкрепа за изплащането на еврооблигациите.

Оттам подчертават, че подкрепата от бюджета на ЕС е изключително силна, като в случай на фалит на длъжник Европейската комисия може да използва наличните ресурси в бюджета на ЕС, превеждани всеки месец от държавите-членки, и да даде предимство на изплащането на дълга пред други незадължителни разходи. Ако това се окаже недостатъчно, държавите-членки са задължени по законодателството на ЕС да осигурят допълнителни вноски, необходими за изплащането на дълга и балансирането на бюджета, които могат да достигнат до 1,23% от брутния национален доход на ЕС. Ако е необходимо, законодателството на ЕС позволява на държавите-членки да направят по-големи от задължителните вноски в бюджета, припомнят от Fitch.

От агенцията оценяват политическата подкрепа за ЕС като много силна и гарантираща, че някои от държавите с максимално висок кредитен рейтинг биха участвали с такива допълнителни вноски.

Като се вземе предвид, че вноските в бюджета на ЕС се очаква да бъдат под 1% от брутния национален доход ежегодно до 2020 г. ( през настоящата – 0,98%), оставащите приблизително 0,25% от БНД могат да бъдат изисквани от държавите-членки всяка година за изплащането на задълженията на съюза, което представлява приблизително 30 млрд. евро годишно, обясняват от Fitch.

Оттам добавят, че ЕС гарантира, че обслужването на годишните задължения никога няма да надхвърли потенциалните допълнителни вноски. Ако се вземе за пример ситуацията от 2012 г., на практика не се очаква обслужването на задълженията да надхвърля 10 млрд. годишно до 2020 г., преценяват от агенцията.

Стабилната перспектива според нейните анализатори отразява мнението им, че желанието и възможностите за подкрепа от страна на държавите-членки остават силни.

Те подчертават, че Fitch би преразгледала рейтингите както на ЕС, така и на Евратом, ако е налице влошаване на кредитоспособността или на политическата подкрепа от държавите-членки с максимални кредитни рейтинги, включително Германия (с рейтинг ААА със стабилна перспектива), Франция (ААА с негативна перспектива) и Великобритания (ААА с негативна перспектива), и особено ако обслужването на годишните задължения вече не може да бъде покрито с допълнителни вноски от държавите-членки, които в същия момент имат максимален кредитен рейтинг със стабилна перспектива.

Натиск върху рейтингите би могъл да се получи също, ако годишните задължения на ЕС нараснат значително или консервативната рамка за управление на дълговете и отпусканите кредити бъде променена значително, изтъкват от агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Направо и директно да дадат на ФЕД и ЕЦБ рейтинг ААА и който има свободни пари да ги праща там на депозит /за супер сигурно/ на отрицателна лихва! - тъй де, и без това с хиляди кандърми пак това ще стане /с парите де/, но по много много много по-сложен начин :)))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още