IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch понижи рейтинга на Италия до ВВВ+ с негативна перспектива

Агенцията се позовава на политическата неопределеност след изборите и възможностите за по-дълбока и продължителна рецесия и нарастване на съотношението дълг/БВП

21:07 | 08.03.13 г.
Fitch понижи рейтинга на Италия до ВВВ+ с негативна перспектива

Международната рейтингова агенция Fitch понижи кредитния на Италия с една стъпка – от А- до ВВВ+, поставяйки му и негативна перспектива, се посочва в съобщение на агенцията, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Сред основните причини за решението си експертите на Fitch изтъкват „неопределеният резултат от италианските избори от 24-25 февруари“. „Тези резултати правят слабо вероятно сформирането на стабилно ново правителство през следващите няколко седмици. Повишаването на политическата неопределеност не помага за продължаване на структурните реформи и е неблагоприятен фактор за влияние върху икономическия сектор на фона на дълбокия икономически спад“, добавят те.

Изборите в Италия доведоха до политическа безизходица, след като лявоцентристката коалиция, оглавявана от Пиерлуиджи Берсани, спечели мнозинство в долната камара на парламента, но не успя да го постигне в Сената, което я прави неспособна самостоятелно да прокара необходимите закони за осъществяване на необходимите реформи.

От агенцията отбелязват също, че „продължаващият спад в Италия е един от най-дълбоките в Европа, а едно слабо правителство е по-малко способно да реагира дейно на вътрешни или външни икономически сътресения“.

Според експертите на Fitch разтегливият период на политическа неопределеност, „прекъсващ дейностите по приетата линия на икономически реформи, представлява заплаха за допълнително отслабване на позициите на страната на финансовите пазари“.

В съобщението на агенцията се посочва още, че първите признаци на икономически растеж ще се появят на Апенинския полуостров не по-рано от втората половина на 2013 г. Италия е в рецесия от средата на 2011 г., като през миналата година нейният БВП се сви с 2,4%.

От Fitch предупреждават, че „без укрепване на финансовата дисциплина ще бъде невъзможно да се постигне баланс в съотношението на външния дълг към брутния вътрешен продукт“. Според публикувани днес данни от италианската национална статистическа агенция ISTAT външният дълг на страната през 2012 г. е достигнал 127% от БВП, докато в края на 2011 г. е бил 120,8% от БВП.

Според експертите на Fitch данни сочат, че рецесията в Италия може да се окаже по-дълбока и продължителна, отколкото се очакваше, което би довело през тази година до нарастване на външния дълг до над 130% от БВП. В средата на 2012 г. прогнозата на агенцията за съотношението на италианския външен дълг към БВП на страната бе за увеличаването му до 125%.

От останалите големи международни рейтингови агенции Standard & Poor's ѝ присъжда рейтинг ВВВ+, а Moody's – Ваа2, като и двата са с негативна перспектива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още