IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания, Франция и Германия искат затягане на данъчните правила за корпорациите

Трите страни започнаха глобална инициатива за ограничаване на практиките за избягване на корпоративни данъци

15:17 | 16.02.13 г.
Великобритания, Франция и Германия искат затягане на данъчните правила за корпорациите

Великобритания, Франция и Германия започнаха глобална инициатива за ограничаване на практиките за избягване на корпоративни данъци, съобщи ВВС.

Представителите на трите държави на срещата на Г-20 в Москва потърсиха подкрепа сред останалите членове на групата на най-големите световни икономики.

Според резултатите от проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР)мултинационалните компании се възползват от различията в данъчните правила в отделните държави, в които оперират, за да избягват плащането на данъци.

В тази връзка финансовите министри на трите държави – Джордж Осбърн, Пиер Московиси и Волфганг Шойбле, посочиха, че са необходими координирани международни действия срещу компаниите, които прехвърлят печалбите от родината им в друга държава заради данъчното третиране.

Пиер Московиси потвърди ангажимента на френското правителство за борба срещу данъчните измами, избягването на данъци и укриването на данъци. “Ние трябва да избягваме ситуациите, при които някои компании използват международното и националното право, за да не плащат данъци”, коментира той.

Медията припомня, че редица големи компании, сред които Amazon, Google и Starbucks, попаднаха под светлината на прожекторите заради техните стратегии за плащане на данъци. Наскоро социалната мрежа Facebook също беше обвинена, че избягва данъчните си задължения.

ОИСР препоръча преди време да се отстранят несъответствията между данъчните правила в различните държави, които дават възможност на компаниите да прехвърлят печалбите си към юрисдикции с по-либерално облагане. Организацията подчерта, че данъчните правила не отразяват съвсем нарастващите обеми на електронната търговия, както и все по-голямата зависимост на печалбите от трудно определимата стойност на нематериалните активи, като правата на интелектуалната собственост или търговските марки.

ОИСР обяви, че подготвя план за действие в тази посока, който се планира да бъде представен на следващата среща на Г-20 през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още