IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Девалвацията на венецуелската валута удари Procter & Gamble

Евтиният боливар създава проблеми на все повече американски компании

13:03 | 15.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="margin-bottom: 0cm">
	<span lang="bg-BG">Служител подрежда продукти на Colgate на рафт в супермаркет в Каракас. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>

Служител подрежда продукти на Colgate на рафт в супермаркет в Каракас. Снимка: Ройтерс

Девалвацията на венецуелската валута създава проблеми на все повече американски компании. След като едва в сряда фармацевтичната компания Merck & Co. предупреди за по-ниска печалба заради по-слабия боливар, сега подобно предупреждение отправя и Procter & Gamble, предаде Ройтерс.

Най-големият в световен мащаб производител на потребителски стоки понижи своята вдигната в края на януари прогноза за печалба на акция (EPS) за текущото тримесечие и за фискалната година, приключваща на 30-и юни.

За третото тримесечие групата очаква натоварване на печалбата на акция (EPS) заради очакваното поевтиняване на боливара от един цент - компанията понижи прогнозата си от сегашния диапазон 91-97 до 90-96 цента на акция. В горния край тази граница съответства на пазарните очаквания, които в момента са за 96 цента на акция.

За текущата фискална година P&G понижи прогнозата си за EPS с 3 цента до диапазона 3,94-4,04 долара за акция. В първа реакция на съобщението акциите на P&G поевтиняха в следборсовата търговия с почти 1%.

Преди по-малко от година концернът отново имаше трудности във Венецуала. “Понижихме леко годишната си прогноза, за да отразим ценовия контрол във Венецуела, където влязоха в сила нови правила, които ни задължават да свалим цените с 25%, посочи главният финансов директор на компанията Джон Мьолер през април.

Компанията обяви и план за преструктуриране, който ще се отрази в съкращаването на 5 700 служители извън производството и намаляване на разходите с 10 млрд. долара до края на финансовата 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още