IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Групата на 30-те: Трябва да се улесни връзката между спестявания и инвестиции

Новите банкови регулации, задлъжнелите правителства и застаряването на населението спъват дългосрочното финансиране, посочват икономистите

09:28 | 12.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Групата на 30-те: Трябва да се улесни връзката между спестявания и инвестиции

Дълбоки реформи са необходими, за да се подпомогнат глобалните инвестиции в области като инфраструктурата, предупреждава в свой доклад Групата на 30-те, състояща се от видни икономисти, сред които бившият президент на ЕЦБ Жан-Клод Трише, съобщава BBC.

Според Трише реформите са жизненоважни за растежа, като без тях икономиките биха изпитали значителен недостиг на финансиране.

Докладът посочва, че водещите икономики се нуждаят от дългосрочни инвестиции за близо 19 трлн. долара до 2020 г., спрямо 12 трлн. през 2010 г., за да постигнат умерен растеж.

Изводите са базирани на анализ на консултантската компания McKinsey, която е разгледала финансирането на девет основни световни икономики, чийто БВП се равнява на 60% от световния.

Групата на 30-те посочва, че е необходимо да се улесни връзката между спестяванията и инвестициите в дългосрочен план. В противен случай държавите ще са затруднени в осигуряване на необходимото финансиране за инфраструктура, предприятия и образование.

Изтъкват се три основни фактора като вероятни пречки пред дългосрочното финансиране:
- новите банкови регулации, включително по-високите капиталови изисквания, които правят банките несклонни да финансират големи проекти;
- затъналите в големи дългове правителства;
- застаряването на населението, което кара възрастните инвеститори да насочват спестяванията си към нискорискови активи и извън акциите, които са ключов източник на инвестиционен капитал за фирмите.

Организацията насърчава правителствата да обмислят повече публично-частни партньорства и препоръчва нови мерки, които да улеснят пенсионните фондове и държавните инвестиционни фондове да инвестират дългосрочно.

Едно от предложенията е за нови финансови инструменти, които намаляват рисковете при дългосрочните инвестиции и улесняват трансграничното движение на капиталите.

„Някои от предложенията ни са предизвикателни и спорни и ще отнемат време, за да бъдат въведени, но ползите им трябва да бъдат внимателно оценени“, коментира Лорд Търнър, председател на британския регулатор за финансови услуги и член на Групата на 30-те.

Той препоръча също така изработването на парични стимули за фонд мениджърите, които акцентират върху дългосрочната възвръщаемост (поне тригодишна).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още