IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Прекалено самоуверени ли са пазарите?

За момента дългосрочните рискове се игнорират, но това е защото страхът властваше прекалено дълго, коментират анализатори

10:10 | 07.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Прекалено самоуверени ли са пазарите?

На фона на многогодишните върхове, до които инвеститорите изведоха борсовите индекси и някои рискови активи през последните седмици, изниква въпросът дали пазарите не са станали прекалено самоуверени, пише CNBC.

Все още не може да се говори за самоувереност и заслепяване, смята Лом Сей Бун, главен инвестиционен стратег в DBS Private Bank в Сингапур. Неговото мнение е, че интересът към рисковите активи показва, че най-накрая инвеститорите отстъпват от високото ниво на страх и предпазливост, характерни за последната година.

Той обаче предупреждава, че все още пазарите не калкулират дългосрочните структурни проблеми, каквито са например високите нива на задлъжнялост на някои държави.

През последните три месеца пазарите в САЩ и Азия отчетоха ръстове от по над 6 на сто, а в Европа повишението е с над 6 на сто. Това силно контрастира с представянето през миналата година, когато страховете за бъдещето на Испания повлякоха всички пазари надолу.

„Поемането на риск зависи от това, дали имате едногодишен или петгодишен хоризонт. В настоящата ситуация клиентите искат да знаят откъде могат да изкарат най-много през последните 12 месеца“, допълва Сей Бун.

„Страхът излиза от играта, пазарите вече се уморяват от това да бъдат уплашени. Със спада на рисковите премии акциите вероятно ще се окажат най-добрият актив през 2013 година, обяснява той.

„Не става дума за това да не се притеснявате изобщо, а да се притеснявате по-малко“, посочва Стенли Счето, член на органзацията Young Presidents, която изготвя индекс на доверието сред малките и средни предприятия в Азия.

„Проблемите в еврозоната сякаш отслабват. В Китай имаше страхове за рязък спад на икономикаата, но сега нещата са стабилизирани“, заявява той.

Според него основната разлика между тази година и предишната е, че тогава единственият актив, който е предлагал прилична доходност, са били облигациите. Тази година обаче ситуацията е друга и се очаква „изключителна година“, но ако се насочим към акции, посочва Счето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още