IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уго Чавес и Goldman Sachs в един „нечестив съюз“

Ел Президенте често хули капитализма, но с удоволствие прави бизнес с неговите символи

20:56 | 05.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Уго Чавес все още се радва на силна подкрепа в страната си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Уго Чавес все още се радва на силна подкрепа в страната си. Снимка: Ройтерс

Нетният държавен дълг на страната според Standard & Poor's е в размер на 22% от БВП - значително по-ниско равнище от нивото на сравними страни, което средностатистически възлиза на 36%.

"Ситуацията се влошава, въпреки че Венецуела ще продължи да обслужва дълга си," заяви Сам Финкелщайн, мениджър на базирания в Ню Йорк Goldman Sachs Asset Management. „За да се стигне до необслужване, положението трябва да е много по-зле". Финкелщайн инвестира от повече от 15 години във венецуелски облигации.

Чавес наистина нарече облигациите инструмент на САЩ, с който те да се възползват от Венецуела, но същевременно винаги изпълнява поетите ангажименти. И дори, когато през 2003 г. стачка парализира цялата петролна индустрия в продължение на три месеца и икономиката се сви с 7,6% за цялата година.

Според Саймън Носера, бивш икономист в Международния валутен фонд (МВФ), тези плащания се правят, тъй като в противен случай кредиторите може да конфискуват доставките на петрол на страната. А те осигуряват 50 процента от държавните приходи на Венецуела. Инвеститорите в облигации могат да блокират също така активи на Венецуела в чужбина, като рафинерии, както и американската верига бензиностанции Citgo Petroleum, която принадлежи към държавния петролен концерн Petroleos de Venezuela SA (PDVSA).

"Чавес често надува фанфарите, но той никога няма да намекне дори, че облигациите ще бъдат пренасрочени", каза Носера, който сега е главен инвестиционен директор в Lumen Advisors. "Той знае, че ако го направи, няма да може да продава единствения продукт, който гарантира неговото оцеляване. Така че ние не трябва да се притесняваме". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още