IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уго Чавес и Goldman Sachs в един „нечестив съюз“

Ел Президенте често хули капитализма, но с удоволствие прави бизнес с неговите символи

20:56 | 05.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Уго Чавес все още се радва на силна подкрепа в страната си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Уго Чавес все още се радва на силна подкрепа в страната си. Снимка: Ройтерс

"Това е наистина отлична инвестиция с добра доходност и с висока обща възвращаемост за портфейла", казва Сара Зервос, управител на подразделението за нововъзникващите пазари в базирния в Ню Йорк Oppenheimer Funds. Фирмата управлява 176 млрд. долара (130 млрд. евро) и инвестира от повече от десет години в облигации на Венецуела. "Чавес не е направил много добрини за страната си, но има за цел да обслужва облигациите. Ние имаме едни и същи интереси".

Влошаването на здравословното състояние на 58-годишният Чавес спомогна за това, облигациите в последната година да скочат с 41% до петгодишен връх. Пазарът спекулира, че правителството, което ще го наследи, ще преобърне наопаки някои от политическите инициативи, които са спъвани от производството на петрол. Венецуела разполага с най-големите в света петролни резерви.

Чавес, съюзник на бившия кубински президент Фидел Кастро, национализира фирми и енергийни компании и въведе пределни цени на различни продукти - от паста за зъби до тоалетна хартия. Той също така насърчава компаниите, в които служителите участват в процеса на вземане на решения. През 2003 г. той въведе валутен борд, а оттогава националната валута боливар девалвира четири пъти. Повече от 50 чуждестранни брокери на валута бяха затворени през 2010 г. и всеки, който действа на черния пазар, е заплашен от наказание с лишаване от свобода.

Тази политика доведе до недостиг на всички видове стоки - от електричество и говеждо месо до захар. В същото време страната е трета в света по най-високо равнище на инфлацията и доходността на облигациите се изстреля нагоре. Това обаче интересува малко инвеститорите в бонове, които са закупили облигации на Венецуела.

Чавес би могъл да си позволи да отговаря на задълженията за плащане благодарение на високите цени на петрола. Цената на барел суров петрол скочи от 12 долара през 1998 г. до около 97 долара в момента. Правителството ще набере през тази година само чрез износа на петрол около 81 млрд. долара, което е десет пъти над дължимите лихви и главницата по облигациите, както е видно от анализ на Citigroup.

Последна актуализация: 00:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още