IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос: Финансовите пазари остават неразбрани

Прилагаме синтетични инструменти, деривати, чийто ефект все още не разбираме напълно, предупреждава инвеститорът

20:01 | 28.01.13 г. 3
<p>
	Инвеститорът милиардер Джордж Сорос. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Инвеститорът милиардер Джордж Сорос. Снимка: Ройтерс

Светът все още не разбира напълно как функционират финансовите пазари, коментира инвеститорът милиардер Джордж Сорос, цитиран от BBC.

Сорос, който е спечелил милиарди долари като е залагал на пазарите, заяви пред Световния икономически форум в Давос (WEF), че досегашната финансова теория е „рухнала“.

Той също така изтъква, че Германия „се разминава с останалия свят“, когато става въпрос за овладяването на кризата в еврозоната.

Сорос предупреждава за риск от раздуване на нови кредитни балони. Той подчертава, че това е „голям и нерешен проблем“.

„Трябва да е възможно да изтеглим допълнителните кредити (инжектирани от правителствата), когато икономиката започне да се съживява. Това обаче все още не е направено. Ето защо съществуват опасения, че може да станем свидетели на рязък скок на инфлацията“, казва той, допълвайки, че тези опасения са особено сили в Германия.

„Утвърдената теория колабира, но все още нямаме истинско разбиране за това, как финансовите пазари функционират“, казва инвеститорът. „Прилагаме синтетични инструменти, деривати, чийто ефект все още не разбираме напълно“.

Той допълва, че решението на централните банки да инжектират ликвидност в икономиката е стабилизирало пазарите, но че приоритетът сега трябва да е в това, как да върнем икономиката към растеж.

„Първата фаза на маневрата може да се каже, че е приключила, но втората фаза все още не е започнала“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
avramcho
преди 11 години
RE:Ефекта се нарича прикрит пладнешки обир----------------------------Приятелю - никой никого не обира пладнешки.......всичко се изчерпва с Два израза:---------1- Мен ме излъгаха2- Аз се излъгах-------"Почитателите" на първия израз са над 95 %.......как предлагаш да стане ??Пари се събират от "Трите F"........а хората от Третото "F" са 95 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
deant
преди 11 години
Прилагаме синтетични инструменти, деривати, чийто ефект все още не разбираме напълно, предупреждава инвеститорът-----------------------Много добре го разбират. Ефекта се нарича прикрит пладнешки обир. Ще продължат да го прилагат докато някой с малко съвест и малко власт не разбере, за какви измами става дума. Докато всички, които разбират дори повърхностно за какво става въпрос са доволни, тези схеми ще продължават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Светът все още не разбира напълно как функционират финансовите пазари. А най-малко от всички това го разбират самите финансисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още