IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централна и Източна Европа - с щедри обещания за инвестиции, но дали?

България изостава с изграждането на имидж, което я оставя извън полезрението на инвеститорите

12:36 | 18.01.13 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централна и Източна Европа - с щедри обещания за инвестиции, но дали?

Отличниците

Представянето на Латвия без съмнение я нарежда сред отличниците на Европа с оглед излизането от кризата и готовността за приемане в еврозоната. Въпреки това обаче тя отсъстваше от групата държави, които се сочат от инвеститорите като най-перспективни за инвестиции.

В тази класация място намериха Турция, Русия, Чехия и Полша, които бяха най-спряганите имена и като перспективи пред икономиката, и като очаквания за развитие на фондовите борси и местните компании.

България

България почти отсъстваше от дневния ред на събитието, като единственият представител на страната ни беше подуправителят на БНБ Калин Христов. Сред делегатите (с едно изключение, доколкото аз лично видях) липсваха представители на кабинета, политически лица също отсъстваха.

В неформалните разговори, които проведох с делегати от различни страни, като основен риск за страната ни бяха посочени предстоящите парламентарни избори и неочакваната развързка, която те могат да ни донесат.

Излишно е да се споменава, че плоският данък от 10% и липсата на облагане на печалбите от борсата никак не се считат за достатъчни, за да бъдат привлечени инвеститори у нас.

Като цяло основната критика към страната ни не е нито, че пазарът ни е малък, нито че не сме конкурентни. Тя е свързана с трудната предвидимост на управлението, което обаче (поне според мен) може да се каже и за много от останалите страни в региона. Пример – Унгария и Латвия, които се опитват да водят самостоятелна политика, но получават редица критики.

Сред минусите ни се посочва и това, че отсъстваме от подобни събития, които са магнит за инвеститорите в региона. Традиционно силно представяне на форума например имат Полша, Унгария, Чехия. Дори управителят на централната банка на Македония често участва в дискусионните панели.

Изводът

И тази година за Централна и Източна Европа ще бъде под знака на икономическото възстановяване. При някои страни по-скоро ще се говори за пълзене по платото, тъй като за развиващи се икономики растеж от порядъка 1-1,5 на сто в никой случай не може да се приеме като нещо твърде оптимистично.

Чуждите банки в региона ще продължат да се изправят пред същите проблеми – ръст на необслужваните кредити, затягане на регулаторните изисквания и нисък интерес към потребителските кредити.

По всичко личи, че оптимизмът се отлага. Поне за догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 1
EagleEye
преди 11 години
ако защитниците на премиера някога са ходили на подобно събитие ще видят, че повече от половината от участниците-лектори са политици от съответните държави. Конкретно с юромъни премиерът на Латвия беше поканен да обясни пътя на страната си при откриването на дискусията във втория ден
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
vankera
преди 11 години
Да не ти е копал лозето министър председателя , че така го защитаваш или ти плащат да говориш празни работи , относно колко е 'умен и начетен и колко хубаво мисли'
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
hellwitch
преди 11 години
Нещо много се набляга, че едва ли не от министър председателя зависи всичко.Няма как той да привлича инвестиции. По скоро би трябвало някой зам.министър да пратят с поне 10-на фирми с конкретни идеи за инвестиции. Иначе на голи политически приказки никой няма да се хване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
Scrooge McDuck
преди 11 години
ХАХАХ понятията които ползваш нямаш представа какво означават.Какво значени има тук мин.председателя. Къде са частните интереси и фирми да участват тия форуми.Държавата като как я виждаш да участва, нали уж сме криза и трябвало да има коледни надбавки за пенсионерите. ахахахА това кои колко книги е прочел си личи от далече.Обаче ти как го заключи за мин. председателя? Нещо много генерализирате и доста тъпо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
LuckyYou
преди 11 години
Ами възможно е да не иска инвестии бе! Възможно е да иска само обръчите около него да лапат и да задушават всичко останало!!!! Убиване на конкуренцията!! Звучи брутално, надявам се да не е така, но като гледам какъв им е интереса към този форум, трябва да се види и тази вероятност!А това би било най-лошото нещо за България. Милиоцинерската му празна глава не може да разбере, че ако расте цялата държава от чужди инвестиции и компаниите около него ще растат. Но какво да очакваш - един учебник като не си прочел...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
Андрей Любенов
преди 11 години
Благодаря за доверието, но влиянието ми далеч не достига до такива висоти. Докато правим форумчета и разни измислени дискусии за представяне на страната, но не ходим на уважаваните форуми, ще гледат на нас като на съмнителна дестинация. Най-малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Да се надяваме ти да си ни отсрамил, да си им обяснил, че тука има възможности :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
Андрей Любенов
преди 11 години
това е въпросът... защо. всички страни, които се спрягат за перспективни, имаха силно представителство. През ръководители на централната банка, през правителство, до отделни компании
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Я сега ми обяснете защо наще политици вместо да правят милионни разходи за провалени преговори с страни като Дубай. не присъстват на форуми, които са десетки пъти по-важни, защото парите там от Европа, основният външноикономически търговски партньор на България ??? Нямам думи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още