IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централна и Източна Европа - с щедри обещания за инвестиции, но дали?

България изостава с изграждането на имидж, което я оставя извън полезрението на инвеститорите

12:36 | 18.01.13 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централна и Източна Европа - с щедри обещания за инвестиции, но дали?

Централна и Източна Европа и тази година по всяка вероятност ще се размине с така чаканите инвестиции, които да разкрият потенциала на региона. Такъв извод може да се направи след провелата се тази седмица във Виена 18-та конференция на британското издание Euromoney, посветена на банковия сектор и икономиките в Централна и Източна Европа.

За поредна година участниците във форума останаха плахи и не се ангажираха с гръмки прогнози за инвестиции в региона, не бяха споделени очаквания за някакво осезаемо развитие или подобрени перспективи с оглед овладяването на кризата в еврозоната.

Тази година фокусът на събитието бе насочен основно към заплахата от продължаване на изтеглянето на инвестиции от региона като цяло (така наречения процес на деливъридж), рисковете от огромния дял на лошите кредити в отделните държави и обичайно заподозрените структурни реформи, които отново се появиха като аксиома, която няма нужда от доказване, но която малцина разбират.

Положителната новина е, че в няколко от панелите, независимо един от друг, доста от участниците в събитието изразиха увереност, че тази година ще е по-добра от предходната и по-лоша от следващата. Кои обаче ще са областите, които ще „издърпат” региона напред, така и не стана ясно.

Банките

Банковият сектор в Централна и Източна Европа, без изненада, отново бе представен като стабилен и перспективен. С уговорката, че отделните страни имат различни особености, които предопределят степента на готовност да се инвестира. Частните финансови институции, които взеха участие във форума, се ангажираха да увеличат инвестициите си в региона заради добрите перспективи пред него.

От UniCredit например очакват 2,6% средногодишен ръст на БВП на страните от ЦИЕ и 2,9% за Югоизточна Европа за периода 2013-2017 г., поради което от банката смятат, че интересът към региона ще остане силен.

Тази прогноза обаче не предизвиква кой знае какъв оптимизъм. Причината – в много от страните делът на лошите кредити е значителен и е в порядъка 15-20% от общия кредитен портфейл на банките. На този фон се добавят и все по-сериозните изисквания от страна на регулаторните органи, които допълнително „натоварват” цената на кредита.

Именно от това се оплака Херберт Степич, изпълнителен директор на Raiffeisen Bank International. Като пример той посочи намеренията на Чехия да вдигне изискванията за капиталова адекватност и решението на Унгария да облага банките с допълнителни данъци.

Бюджетите

Впечатление тази година направи надпреварата сред всички политически представители от ЦИЕ по посока изтъкване на бюджетните съкращения, извършени в държавите им. Говореше се за повишена гъвкавост на пазара на труда, но в общия случай при подминаване на данните за увеличена безработица, емигрантски потоци и проблеми с обслужването на заемите от страна на домакинствата.

В тази посока бе изказването на премиера на Латвия Валдис Домбровскис, който изтъкна решителната политика, която позволи на кабинета му да премине пътя от икономическия срив до най-бързия ръст в Европейския съюз.

Последна актуализация: 14:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 1
EagleEye
преди 11 години
ако защитниците на премиера някога са ходили на подобно събитие ще видят, че повече от половината от участниците-лектори са политици от съответните държави. Конкретно с юромъни премиерът на Латвия беше поканен да обясни пътя на страната си при откриването на дискусията във втория ден
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
vankera
преди 11 години
Да не ти е копал лозето министър председателя , че така го защитаваш или ти плащат да говориш празни работи , относно колко е 'умен и начетен и колко хубаво мисли'
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
hellwitch
преди 11 години
Нещо много се набляга, че едва ли не от министър председателя зависи всичко.Няма как той да привлича инвестиции. По скоро би трябвало някой зам.министър да пратят с поне 10-на фирми с конкретни идеи за инвестиции. Иначе на голи политически приказки никой няма да се хване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
Scrooge McDuck
преди 11 години
ХАХАХ понятията които ползваш нямаш представа какво означават.Какво значени има тук мин.председателя. Къде са частните интереси и фирми да участват тия форуми.Държавата като как я виждаш да участва, нали уж сме криза и трябвало да има коледни надбавки за пенсионерите. ахахахА това кои колко книги е прочел си личи от далече.Обаче ти как го заключи за мин. председателя? Нещо много генерализирате и доста тъпо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
LuckyYou
преди 11 години
Ами възможно е да не иска инвестии бе! Възможно е да иска само обръчите около него да лапат и да задушават всичко останало!!!! Убиване на конкуренцията!! Звучи брутално, надявам се да не е така, но като гледам какъв им е интереса към този форум, трябва да се види и тази вероятност!А това би било най-лошото нещо за България. Милиоцинерската му празна глава не може да разбере, че ако расте цялата държава от чужди инвестиции и компаниите около него ще растат. Но какво да очакваш - един учебник като не си прочел...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
Андрей Любенов
преди 11 години
Благодаря за доверието, но влиянието ми далеч не достига до такива висоти. Докато правим форумчета и разни измислени дискусии за представяне на страната, но не ходим на уважаваните форуми, ще гледат на нас като на съмнителна дестинация. Най-малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Да се надяваме ти да си ни отсрамил, да си им обяснил, че тука има възможности :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
Андрей Любенов
преди 11 години
това е въпросът... защо. всички страни, които се спрягат за перспективни, имаха силно представителство. През ръководители на централната банка, през правителство, до отделни компании
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Я сега ми обяснете защо наще политици вместо да правят милионни разходи за провалени преговори с страни като Дубай. не присъстват на форуми, които са десетки пъти по-важни, защото парите там от Европа, основният външноикономически търговски партньор на България ??? Нямам думи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още