IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът на високорискови облигации изпраща позитивни сигнали

По-доброто представяне на книжата с неинвестиционен рейтинг често сочи поврат в рисковите нагласи към икономиката

11:42 | 15.01.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пазарът на високорискови облигации изпраща позитивни сигнали

Пазарът на облигации от неинвестиционен клас изпраща „бичи“ сигнал за глобалната икономика през 2013 г., след като от началото на годината инвеститорите в такива американски книжа са постигнали по-висока възвръщаемост от тези в облигации от САЩ с инвестиционен клас.

Високорисковите облигации са точен барометър за рисковите нагласи и поскъпването им (респ. спадането на доходността им) обикновено сигнализира обрат в инвестиционните настроения, пише Financial Times.

Доходността на щатските високорискови облигации понастоящем е под 6%, което може да се тълкува като знак, че инвеститорите вярвят, че световната икономика е стъпила на здрава основа, а рискът от финансови сътресения намалява.

Според някои обаче привлекателността на високорисковите книжа е била завишена от цялостната среда на ниски лихви. Гладните за доходност инвеститори имат малко алтернативи, като притокът към високорисковите облигации през миналата седмица е достигнал най-високото си ниво от средата на септември, според данни на EPFR.

Общата възвръщаемост (доход плюс ръст в цената) от тези книжа от началото на годината е 1,3%, докато инвестиционният клас е донесъл общо едва 0,15%.

Значителната разлика в представянето между двата класа облигации е доста изненадваща за краткия период от началото на годината, коментира Едуард Маринън от RBS Securities.

В Европа неинвестиционният клас също се представя по-добре от инвестиционния, като отчита възвръщаемост от 1,7% през този месец.

Най-големите печалби в сектора на неинвестиционните облигации в САЩ са отчетени в най-рисковия сегмент – CCC, където доходността за последната година е спаднала от 11,5% до 8,2% (т.е. цените са се вдигнали), което е донесло на инвестиралите в тях общо 2% за периода.

През 2012 г. общата възвръщаемост на неинвестиционните облигации е била 15%, което накара големи мениджъри на облигационни фондове като Pimco и BlackRock да предупредят инвеститорите, че не са компенсирани адекватно за поетите рискове.

Някои анализатори сега също отправят предупреждения към инвеститорите да бъдат предпазливи в очакванията за общата възвръщаемост на вложенията си в облигации от неинвестиционен клас, която според Ейдриън Милър от GMP Securities ще е в рамките на около 6,5% през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Internet
преди 11 години
Тези юнаци - Бернанке и Гайтнер могат ли да отговорят на два простички въпроса1. Докога ще живеят на кредит?2. Как и кога смятат да изплащат дълговете си. И смятат ли въобще да правят това?Защото ми се струва че те разчитат безкрай на китайската финансова инжекция за монетарния наркоман САЩ - парите от реализирания в САЩ внос от Китай да остават в страната като дълг, който да финансира чичо Сам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още