IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 3 години големите банки трябва да имат обща система за контрол на рисковете

Базелският комитет разпореди на системно важните банки да разработят механизми за по-тясно сътрудничество

16:33 | 09.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
До 3 години големите банки трябва да имат обща система за контрол на рисковете

Най-големите банки в света разполагат с три години, за да създадат обща система за следене на риска. Това нареждат от Базелския комитет в позиция, разпространена днес и цитирана от Ройтерс.

„Финансовата криза от 2007 година разкри, че много банки, включително такива, които са системно важни, са неспособни да оценяват рисковите позиции и да идентифицират концентрацията на риск пълно, бързо и акуратно“, се казва в становището на комитета.

В категорията системно важни банки попадат най-големите 28 финансови институции, сред които са Goldman Sachs, HSBC, Deutsche Bank, Morgan Stanley. До 2016 година те ще трябва да създадат обща система за мониторинг, както и да заделят повече капитал за посрещане на шокове.

Подобни банки имат широка клонова мрежа и много поделения по света, което прави контрола на риска във всеки един момент трудна и скъпа задача.

Базелският комитет, в който влизат регулатори и централни банкери от 27 финансови центъра по света, е заложил срок до януари 2016 година за създаването на общата система за наблюдение на рисковете.

„Тези принципи са значителна стъпка към подобрение на капацитета на банките за управление на риска, а заедно с това ще се ограничат и потенциалните щети за данъкоплатците“, коментира ръководителят на Базелския комитет Стефан Ингвес.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още