IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ призна за грешки в икономическите си модели

Негативното въздействие на мерките за икономии върху растежа се е оказало по-голямо от очакваното

16:56 | 07.01.13 г. 6
Автор - снимка
Редактор
МВФ призна за грешки в икономическите си модели

Топ икономистите на Международния валутен фонд (МВФ) Оливие Бланшар и Даниел Лий признаха за грешки в икономическите прогнози заради въздействието на мерките за икономии, съобщава онлайн изданието euobserver.com.

„Прогнозите подценяват значително нарастването на безработицата и спада на вътрешното търсене, свързано с фискалната консолидация“, посочват Бланшар и Лий в нов доклад.

Икономистите споменаха за проблема с изкривените прогнози още през октомври. В този доклад обаче те обясняват подробно как са били объркани при оценката на въздействието на бюджетните съкращения.

Тъй като темповете на икономически растеж се забавиха значително в сравнение с очакванията, а темповете на икономии значително се засилиха, то т. нар. фискални мултипликатори, отразяващи въздействието на реформите върху растежа, са имали много по-голямо въздействие от предвиденото, посочва се в доклада на МВФ.

В последните месеци от фонда застъпват тезата за по-малко бюджетни съкращения, включително и в силно задлъжнялата Гърция.

В последно време дори управляващият директор на МВФ Кристин Лагард настоява да се предприемат мерки за растеж в Гърция, а не само за икономии.

Инспекторите на МВФ, които наблюдават и другите европейски държави, спасявани с пари на европейските им партньори, също настояват да се забавят темповете на бюджетните съкращения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Подкрепям те , и аз съм писал подобни коментари миналата година. Хаотични действия с единствената цел да се запази едно неработещо статутково.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Не знам дали осъзнават хората всъщност какъв огромен проблем имаме?! Схващат ли, че елитът,който се е изтъпанил да управлява глобалните процеси в световната икономика, хората, които задават ритъма на пулса, тенденциите с ефект години напред и решават съдбата на поколенията след нас, НЯМАТ ИДЕЯ какво да правят? Нещата миришат на тиха паника!!!!Разбирате ли, че на никой не му е ясно какво да први?! В момента западната цивилизация няма нито лидери, нито кауза!Е...о си е мамата, казано на френски! :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Ако зависеше от мен бих забранил МВФ и разни други простотии..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
Прогнозите подценяват значително нарастването на безработицата и спада на вътрешното търсене..." - нали точно от това имат нужда фалиралите държави, рязък спад в изкуствено създаденото чрез безогледно кредитиране потребление. Увеличаването на безработицата е неизбежен страничен ефект. Как тези държави някога ще излязат от блатото, ако не свият потреблението си и не започнат да произвеждат повече отколкото потребяват, за да си платят дълговете? Друг е въпрост, че те така са затънали, че повечето от тях никога не могат да изплуват сами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 11 години
И кво казаха - извинявайте , *** сбъркахме !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още