IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се оттегли ли от политиката Уго Чавес?

Медиите спекулират със здравословното състояние на Ел Президенте, който в момента се бори с белодробна инфекция след поредната операция

12:33 | 05.01.13 г.
<p>
	Рязкото излизане на Уго Чавес от политическата сцена ще бъде огромен шок за Венецуела. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Рязкото излизане на Уго Чавес от политическата сцена ще бъде огромен шок за Венецуела. Снимка: Ройтерс

Здравето на президента на Венецуела Уго Чавес се влошава, съобщават световните агенции.

В момента той се бори с тежка белодробна инфекция, след като претърпя поредната операция, заради което вероятно ще бъде отложена клетвата му за новия мандат, насрочена първоначално за 10 януари, съобщи вицепрезидентът на страната Николас Мадуро, цитиран от Ройтерс.

Мадуро подчерта, че клетвата е просто формалност и Чавес ще остане на власт дори и да не я положи точно сега. Вицепрезидентът се позова на Конституцията на страната, като допълни, че това може да бъде потвърдено и от върховния съд.

Засега обаче правителството на Венецуела отказва да назове заместник на Ел Президенте, както и да свика нови избори в страната.

Лидерът на Венецуела страда от рак и в последните седмици правителството открито призна за сериозността на състоянието му. Социалните мрежи и медиите пък гъмжат от слухове, че той е на животоподдържащи системи и се бори с неконтролируеми метастази.

Рязкото излизане на Уго Чавес от политическата сцена ще бъде огромен шок за Венецуела. Тази седмица от Stratfor коментираха, че се увеличават шансовете страната да претърпи “бурен преход”.

Ако той се оттегли, най-вероятно поста му ще заеме именно Мадуро, а не лидерът на опозицията Енрике Карпилес.

През октомври Карпилес изгуби изборите от Чавес, но въпреки това спечели впечатляващите 44% от гласовете на избирателите. Въпреки че резултатите от последните проучвания показват, че той ще бъде по-популярен от всички съюзници на Чавес, Мадуро все пак получи личната благословия на Ел Президенте – фактор, който няма как да бъде подминат от поддръжниците на президента.

В последната година доходността по облигациите на Венецуела се повишава заради спекулациите, че Уго Чавес ще се оттегли от властта. Това може да сложи край на национализациите, валутния контрол, недостигът на храни и високата инфлация, отбелязва Bloomberg.

Очаква се обаче, ако се пристъпи към промяна на властта в страната, да ескалират социалното напрежение и насилието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още