IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очаква ни тиха и спокойна седмица на европейските пазари

Вниманието ще бъде изместено от драмата с гръцкия дълг към проблема с американската фискална пропаст, смята пазарният анализатор Джеймс Хюз

15:20 | 01.12.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Очаква ни тиха и спокойна седмица на европейските пазари

Следващата седмица ще бъде относително спокойна, след като драмата с гръцкия дълг намери някакво решение и излиза от центъра на вниманието, което се насочва към решението на проблема с американската "фискална пропаст", пише Джеймс Хюз, главен пазарен анализатор на Alpari

В еврозоната, по-голямата част от пазарите ще отговорят на новината за дълга на Гърция, като ще възстановят на сцената въпроса дали държавата все още е заплашена от фалит. Междувременно в Азия ще очакваме с нетърпение особено важното обявяване на производственият PMI индекс на Китай.

Във Великобритания пазарите основно ще са обърнати към ситуацията в Европа, но все още са в процес на „смилане” на неочакваното решение приемникът на сър Марвин Кинг на поста управител на Бенк ъф Ингланд да бъде канадецът Марк Карни. Предвид на необичайността на това решение, ще има доста дискусии дали това ще заздрави икономиката на страната в дългосрочен план и най-вече как ще повлияе на монетарната й политика.

Еврозоната тази седмица беше основно фокусирана върху развръзката с дълга на Гърция. След обявяването й във вторник сутрин повечето внимание сега ще се насочи към здравето на други южни икономики като Испания и Португалия. Във вторник парламентът на Португалия прие бюджета за 2013 година със значително повишаване на данъците и орязване на разходите. Това, разбира се, идва в отговор на условията за външната помощ от 78 милиарда евро. Лекотата на решението за бюджета е показателна за това какви стъпки е готова да направи страната, ако стане нужда да поиска нова външна помощ.

В края на седмицата очакваме да бъдат обявени и данните за безработицата в Италия и общо за еврозоната.

Особено наситената седмица на Япония беше изпълнена с обявяването на шест различни индекса на третата по големина икономика в света. Освен разходите на домакинствата за октомври, най-очаквани бяха предварителните данни за промяна в производството за същия период, което вероятно ще подскаже как икономиката е реагирала на спада в търсенето от Китай. Краят на седмицата е белязан от обявяването на индекса на потребителските цени и нивото на безработицата за октомври.

Единственият важен индикатор, който очакваме от Китай е съботното обявяване на производственият PMI-индекс за ноември, като анализаторите предполагат, че той ще бъде по-добър от цифрата за октомври, когато индексът се издигна над критичните 50 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Ето такива заглавия като чета и обикновено ми настръхват косите. Tail рисковете са константни! Няма тихи и спокойни седмици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още