IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки от еврозоната може да удължат падежа на заемите към Гърция

Източник на Ройтерс съобщава, че Гърция е наела Deutsche Bank и Morgan Stanley за мениджъри по обратното изкупуване на дълга ѝ

18:05 | 28.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Централните банки от еврозоната може да удължат падежа на заемите към Гърция

Междувременно високопоставен служител в гръцкото министерство на финансите, пожелал да остане анонимен, е съобщил на агенцията, че страната е наела Deutsche Bank и Morgan Stanley за провеждането на доброволното изкупуване на дълга ѝ.

Във вторник международните кредитори на страната се споразумяха да проведат обратно изкупуване на нейни облигации в средата на декември в рамките на усилията за достигане на устойчиви нива на гръцкия дълг. Оттогава анализатори от частния сектор повдигнаха въпросите за това дали подобен ход ще привлече достатъчно интерес от страна на притежателите на гръцки облигации, за да осигури обещаните икономии, както и по какъв начин ще бъде финансирана акцията.

„Надяваме се, че в началото на следващата седмица, а ако е възможно още в понеделник, Агенцията за управление на публичния дълг ще публикува покана за обратно изкупуване“, е заявил източникът. По думите му двете банки ще действат съвместно като мениджъри по сделката, като водещ мениджър ще бъде Deutsche Bank.

Едно от предложенията е Гърция да заеме около 10 млрд. евро от Европейския инструмент за финансова стабилност (временният спасителен фонд за еврозоната), което ще ѝ позволи да изкупи дълг на стойност около 30 млрд. евро, като по този начин ще намали настоящите си задължения с около 20 млрд. евро.

Длъжностни лица, запознати с преговорите, вече обявиха, че за обратното изкупуване е поставена цел за разходи от около 35 цента за едно евро дълг. Представителят на гръцкото министерство на финансите обаче е подчертал, че Атина все още не е решила каква цена да предложи за обратното изкупуване на дълга от частните кредитори.

Обратно изкупуване при 35 цента за евро се смята за златна инвестиционна възможност за хедж фондовете, които изкупиха гръцки облигации на почти нулеви цени. То обаче не би се понравило на гръцките банки и пенсионни фондове, които са вложили общо около 30 млрд. евро в гръцки дълг, или около половината от облигациите, притежавани от частни инвеститори.

Опасенията, че обратното изкупуване ще бъде наложено на гръцките банки на неблагоприятна за тях цена, доведе до срив на акциите им на борсата в Атина. „В настоящия момент възнамеряваме обратното изкупуване да бъде доброволно“, е изтъкнал източникът на Ройтерс.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още