IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР понижи икономическата си прогноза за 2013 г.

Рискът от нова дълбока рецесия не може да бъде изключен, се посочва в доклад на организацията

14:43 | 27.11.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният икономист на организацията Пиер Карло Падоан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният икономист на организацията Пиер Карло Падоан. Снимка: Ройтерс

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) понижи прогнозата си за растежа на развитите световни икономики през 2013 г. и предупреди, че рискът от сериозна глобална рецесия не може да бъде изключен, съобщава Financial Times.

В последния си доклад, публикуван днес, ОИСР посочва, че икономическият растеж в 34-те страни-членки на организацията през следващата година ще достигне 1,4% вместо прогнозираните през май 2,2%. ОИСР призовава някои от членовете си към по-активни мерки за стимулиране на икономиката.

„В последно време признаците за възстановяване от кризата не веднъж се оказваха безплодни, а в определени страни дори се наблюдава рецесия с двойно дъно“, коментира главният икономист на организацията Пиер Карло Падоан. „Рискът от нова дълбока рецесия не може да бъде изключен“.

През 2013 г. ОИСР очаква икономиката на еврозоната да се свие за втора поредна година. Анализаторите предупреждават „за опасност пред валутния съюз“ в случай, че европейските политици не задълбочат интеграцията в общността.

През следващата година растежът в САЩ се очаква да достигне 2% вместо първоначално прогнозираните 2,6%.

Японската икономика пък ще нарасне с 0,8% вместо с очакваните през май 1,5%.

Гърция остава най-слабо представящата се развита икономика. През 2013 г. ОИСР очаква икономиката на южната ни съседка да се свие с 4,5%.

Рецесия през 2013 г. ще бъде наблюдавана и в Испания, Италия, Словения и Португалия.

ОИСР е най-оптимистично настроена за чилийската икономика, която през следващата година се очаква да нарасне с 4,6%.

Организацията призовава определени централни банки да облекчат допълнително монетарната си политика и приканва Китай и Германия да приложат фискални стимули в случай, че растежът разочарова.

„Допълнително облекчаване на монетарната политика е необходимо в еврозоната, Япония и някои развиващи се пазари, включително Китай и Индия“, се посочва още в доклада.

„Ако негативните рискове се материализират, подкрепата на централните банки и правителствата ще е от ключово значение. По-ниски лихвени проценти, където това е възможно, и по-решително облекчаване на монетарната политика са препоръчителни за основните икономики в ОИСР. Временни фискални стимули пък трябва да бъдат осигурени от страните с по-здрави финанси, включително Германия и Китай“, се изтъква в доклада на организацията.

Китай и Индия не са членове на ОИСР.

Според документа през следващата година британската икономика ще нарасне с 0,9%, а през 2014 г. с 1,6%. В същото време бюджетният дефицит на Лондон през 2013 г. се очаква да достигне 5,7% от брутния вътрешен продукт (БВП), а през 2014 г. да се понижи до 4,9% от БВП.

ОИСР прогнозира ръст от 2,3% на икономиките в организацията през 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 11 години
Грешна прогноза Световната икономика ще нарасне над 2% влачена от развиващите се страни - Индонезия чили Бразилия Аржентина Индия Турция ЮАР Американската икономика ще нарастне около 3% което ще влече икономиките на Япония Корея Австралия Мексико и Канада Единствения сериозен проблем за световната икономика е Европа Лидерите на Е С трябва да се вземат във ръце в противен случаи ще останат аитсайдер в света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още