IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Конфликтът в Египет предизвика срив на фондовата борса

Основният индекс в страната изгуби близо 10 на сто вчера, доходността по държавния дълг се увеличава

08:51 | 26.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Протестите в Египет набират сила. Снимка: Ройтерс</p>

Протестите в Египет набират сила. Снимка: Ройтерс

Фондовата борса в Египет отрази с рязък спад на котировките увеличаващото се напрежение в страната. В неделя основният индекс се срути с 9,6 на сто до 4 917,73 пункта, записвайки най-големия си спад от 27 януари 2011 година насам.

Сблъсъците между привържениците и опонентите на президента на страната Мохамед Мурси стават все по-ожесточени. Те започнаха заради промяна в законодателството, която дава на Мурси огромни правомощия и го изкарва извън контрола на съдебната власт.

Това предизвика недоволство, след като едва преди година в страната бе извършена революция, за да бъде сменен диктаторския режим на Хосни Мубарак.

По този начин индексът EGX 30 изгуби първата си позиция по повишение от началото на годината сред основните борсови показатели, следени от Bloomberg. До вчера той вървеше с ръст от 36 на сто, но вече отстъпва на пакистанския индекс Karachi 100, поочва агенцията.

След рязкото си отстъпление компаниите от основния индекс EGX се търгуват при съотношение цена/счетоводна стойност на акция от 1,2. За сравнение, в Мароко този показател е 2,43, а в Саудитска Арабия – 1,7.

Проблемите се отразяват и на доходността по държавните облигации на Египет. Вчера финансовото министерство на страната продаде деветмесечни облигации при доходност от 13,19 на сто. При тримесечните държавни ценни книжа доходността е 12,5 на сто.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още