IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ли Къцян приканва към по-масова урбанизация в подкрепа на растежа

Бъдещият китайски премиер предупреждава и за заплахата страната му да попадне в така наречения „капан на средния доход"

13:44 | 21.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бъдещият китайски премиер Ли Къцян. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бъдещият китайски премиер Ли Къцян. Снимка: Ройтерс

Урбанизацията в Китай трябва да бъде ускорена, за да се стимулира икономическия растеж, заяви Ли Къцян, бъдещият китайски премиер, който се очаква да встъпи в длъжност през март, цитиран от Bloomberg.

В същото време стагнацията, която е чест проблем на страните със среден доход, трябва да бъде избегната, допълва той. Урбанизацията е „мощен двигател“ на бъдещия икономически растеж в Китай, коментира Ли, който за момента е вицепремиер.

Изказването на Ли е първият индикатор за новата китайска политика, откакто миналата седмица той беше избран за бъдещ премиер на страната, а Си Дзинпин - за бъдещ президент. Подобна смяна на властта в Китай се извършва веднъж на всеки 10 години.

Градското население в Китай е малко над 50% и е „доста под“ средните за развития свят 80%, казва Ли. „Урбанизацията не означава единствено увеличаване на жителите на градовете и разширяването им“, изтъква той. „По-важно е да се осъществи пълна промяна що се отнася до индустриалната структура, заетостта, жизнената среда и социалната сигурност“.

Ли потвърди думите на президента Ху Дзинтао, че Китай ще продължи с реформите като направи лихвите и обменният курс на юана по пазарно ориентирани. Ли не коментира краткосрочната икономическа прогноза за страната.

Вчера китайският премиер Уън Дзябао заяви, че китайската икономика се стабилизира, ще запази „сравнително бърз растеж“ и „ще се развие на по-високо ниво“.

През тази година брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай вероятно ще нарасне със 7,7% – най-слабият темп на растеж от 1999 г. Китайската икономика обаче може да се ускори до 8,1% през 2013 г., прогнозират икономисти, участвали в проучване на Bloomberg.

Ли предупреждава, че Китай е заплашен да попадне в така наречения „капан на средния доход“. „Има много страни по света, които, след като са достигнали в развитието си фазата на средните доходи, се сблъскват със серизни стриктурни проблеми като стагнация, разширяване на неравенството в доходите и социално недоволство“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още