IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай и Индия заедно ще задминат икономиките на ОИСР до 2060 г.

По бързият растеж на двете страни предполага, че комбинираният им БВП ще надхвърли този на страните от Г-7 до 2025 г.

17:39 | 09.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Шанхай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Шанхай. Снимка: Ройтерс

Комбинираният брутен вътрешен продукт (БВП) на Китай и Индия ще надхвърли този на страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) до 2060 г., се посочва в доклад на организацията, цитиран от CNBC.

Китай, който за момента е втората по големина икономика в света, се очаква да постигне среден годишен ръст от 6,6% до 2030 г., който в последствие да се забави до 2,3% за периода 2030 г. - 2060 г.

Прогнозите за Индия – 10-тата по големина икономика в света – са за среден ръст от 6,7% и 4% съответно, посочва ОИСР.

За сравнение, икономиките на 34-те страни от еврозоната се очаква да нарастват средно с 2,3% до 2030 г. и 1,7% за периода 2030 – 2060 г.

„По-бързият растеж на Китай и Индия предполага, че комбинираният им БВП ще надхвърли този на страните от Г-7 до 2025 г. Интересното е, че през 2060 г. комбинираният БВП на двете страни ще надхвърли този на всички икономики от ОИСР взето заедно, ако говорим за страните, които са членки на организацията в момента“, пише още в доклада.

Към настоящия момент БВП на Китай и Япония възлиза на едва една трета от БВП на ОИСР, припомня организацията.

Поради по-бързия икономически растеж двата азиатски гиганта ще успеят да увеличат БВП на глава от населението над 7 пъти и това значително ще повиши жизнения стандарт на техните граждани.

Тази тенденция ще се усети в по-голяма степен в Китай поради силния ръст на продуктивността и високите капиталови инвестиции.

Все пак жизненият стандарт в двете страни ще остане по-нисък отколкото на Запад. През 2060 г. БВП на глава от населението в Индия и Китай ще се повиши до между 25% и 60% от нивата в развитите икономики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още