IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите от бизнеса за 23 октомври

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

15:49 | 23.10.12 г.
<p>
	<em>Ще остане ли една от емблемите на Лондон в историята? Снимка: Reuters</em></p>

Ще остане ли една от емблемите на Лондон в историята? Снимка: Reuters

България

Новините за страната ни днес са по-скоро песимистични. Статистиката на Българската народна банка (БНБ) показа, че лошите и преструктурираните кредити у нас за първи път надхвърлят 10 млрд. лева. При потребителските кредити има леко понижение, което от банката обясняват с продажбите на кредити и преструктуриране и опрощаване на задълженията. Това обаче не можа да компенсира лошите фирмени кредити, които са рекордно високи. 

Неприятна за бизнеса новина дойде и от Световната банка - България е паднала с две места надолу в класацията Doing Business. В страната е станало по-трудно да се вземат разрешителни за строителство или да се плащат данъци и такси, отбелязват от институцията. 

Но пък на фона на това се засилва активността на българите да си купят ваканционен имот край морето. Данните на GreenLife са, че става въпрос за сънародниците ни, които живеят трайно в чужбина. Те купуват имоти по Черноморието с една или две спални и за собствени нужди.

Иначе като цяло цените на жилищата у нас са паднали с 0,5% през последното тримесечие, отчита НСИ. Средно у нас имот се купува за 881,21 лева за квадратен метър. 

Свят

Moody`s намали кредитния рейтинг на пет испански провинции с мотива, че има влошаване на ликвидността на балансите им, както и заради зависимостта на провинциалните правителства от краткосрочно финансиране.

В същото време испанската икономика все още не може да изплува от кризата. През третото тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) на страната намалява с 0,4%. 

Черен е денят и за компаниите, обслужващи емблематичните "черни" таксита на Лондон. Компанията Manganese Bronze Holdings, единственият голям производител на класическoто превозно средство, е обявена в несъстоятелност и се назначава синдик. Преговорите за реорганизация на дълга с кредиторите се провалиха.

Между другото

Консултантската компания PWC прогнозира светло бъдеще за медиите в Германия - до 2016 година индустрията ще расте с 2,8% годишно. Онлайн рекламата пък за първи път успя да изпревари телевизионната реклама.

Днес ви питаме – Каква е вашата позиция за обезщетенията за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и детските надбавки? Очакваме мненията ви на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още