IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчетният сезон затегна хватката около пазарите

И през следващата седмица се очаква акциите да се движат в зависимост от корпоративните отчети

08:55 | 20.10.12 г.
Отчетният сезон затегна хватката около пазарите

Акциите паднаха в капана на отчетния сезон. За първи път от три години насам печалбите от третото тримесечие действително намаляват, което няма как да не се забележи от пазарите.

И през следващата седмица корпоративните отчети ще доминират при формирането на инвеститорските настроения, тъй като се очакват финансовите резултати за периода юли-септември на Apple, Caterpillar, Boeing, Amazon.com, Merck, AT&T и други, пише CNBC.

В понеделник освен това започва двудневната среща на Федералния резерв на САЩ, а през следващата седмица ще бъдат публикувани и важни икономически доклади, сред които е и оценката на икономическия ръст на Щатите през третото тримесечие.

“Печалби, печалби, печалби – ето върху това сме се съсредоточили”, коментира през изданието Патрик Бойл, управляващ директор на CRT Capital.

“През следващата седмица ще бъдем поизнервени”, допълва той, но посочва, че все пак Федералният резерв и Европейската централна банка (ЕЦБ) са сложили спирачки на пазарите.

Тази седмица S&P 500 добави скромните 0,3%, което съвпада със средното му ниво за 50 дни. Dow Jones също остана почти без промяна, но Nasdaq, който беше най-тежко засегнат от разпродажбите, изтри 1,3%. Технологичната група акции в състава на S&P 500 отписа 2,4% за седмицата.

Очакванията за технологичния сектор бяха по-високи и много инвеститори направиха по-сериозни вложения в технологични акции, отколкото в книжа на компании от други икономически сектори, отбелязва изданието.

От средата на септември обаче технологичните компании са сред най-губещите, като групата в състава на S&P 500 е изтрила близо 8% оттогава.

“Биха казал, че това е само началото”, коментира Картър Уърт от Oppenheimer Asset Management. Той прогнозира, че технологичните акции ще поевтинеят с още 2-3 процента.

Надеждата на инвеститорите в технологичния сектор е Apple, който трябва да пусне новия си iPad mini. Освен това Microsoft пуска Windows 8, както и новия таблет Surface.

Не липсват и по-оптимистично настроени анализатори обаче, според които дори в условията на тежък отчетен сезон пазарът разполага със солидни основи.

Тобиас Левгович, стратег от Citigroup, посочва, че инвеститорите знаят, че очакванията са твърде високи, затова дори и да не бъдат оправдани, последствията няма да са разрушителни.

При някои компании обаче влошаването на финансовите резултати не се дължи толкова на забавянето на икономиката, колкото на отбранителната позиция, която са заемали твърде дълго време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още