IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акцентите в бизнеса 16 октомври

Най-важното от света на бизнеса според редакторите на Investor.bg

17:05 | 16.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Икономическият министър Делян Добрев рекламира България като най-доброто място за инвестиции в ЕС и в далечна Индия.</em>&nbsp;Снимка: МИЕТ</p>

Икономическият министър Делян Добрев рекламира България като най-доброто място за инвестиции в ЕС и в далечна Индия. Снимка: МИЕТ

Добра новина за България долетя от Делхи и от икономическия министър Делян Добрев, който обяви, че крупни индийски фирми ще инвестират в страната ни - ESCORTS ще сглобява трактори, а WIPRO обмисля производство на хидравлични цилиндри.

Доброто настроение беше помрачено от новината, че Сметната палата дава на прокурор финансовите отчети на три общини – Смолян, Генерал Тошево и Монтана, тъй като администрациите са показали разходни документи с фирми, които нямат регистрация в Търговския регистър и нямат Булстат.

Кредит Център пък ни успокои че личният кредитен рейтинг на българина като цяло е добър и че вече ще можем да си го изчисляваме сами чрез онлайн платформа.

Очевидно лошите и добрите новини се редуваха днес, защото от БНБ съобщиха, че ръстът на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) се е забавил до 69% за януари-август 2012 г. на годишна база.

По света

Рокада по корпоративните върхове - изпълнителният директор на Citigroup подаде оставка и на негово място беше избран директорът за европейските операции на американската банка Майкъл Корбат.

Испания може да си осигури покупките на ДЦК от ЕЦБ чрез молба за кредитна линия. Страната няма нужда от спасителна помощ, но би отправила такава молба, за да изпълни изискванията на банката за изкупуване на испански облигации.

От Великобритания дойде новина с положителен знак - инфлацията през септември се е охладила до най-ниското ниво от близо три години насам. Потребителските цени на Острова, без да се отчитат електричеството и газа, са се понижили с 2,2% на годишна база до най-ниското си ниво от ноември 2009 г.

Инфлацията в ЕС и еврозоната пък е останала без промяна през септември от съответно 2,7% и 2,6%, след като цените на горивата и електричеството поддържат поскъпването на потребителските цени, отчете Евростат.

Между другото

Telefonica иска да набере 1,5 млрд. евро от борсата, а японският производител на потребителска електроника и медицинска технология Panasonic Corp си е осигурил заеми от местни банки на стойност 7,6 млрд. долара, което ще му позволи да избегне набирането на средства от кредитните пазари.

Изненада или не, но Yahoo “открадна“ още един мениджър от Google. Главният изпълнителен директор на компанията Мариса Майер привлича Енрике де Кастро от бившия си работодател. Специалистът в онлайн рекламния бизнес ще ръководи ежедневния бизнес на компанията като главен оперативен директор. 

Дебатът днес

Каква е рецептата за спасяването на еврото? Вижте препоръките на главния икономист на Citigroup Уилям Буйтер, който препоръчва ново преструктуриране на гръцкия дълг, създаване на банков съюз в еврозоната и условия за растеж в периферията.

Днес ви питаме - Каква е рецептата за спасяването на еврото? Очакваме мненията ви на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още