IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ получава нови средства от седем страни

В края на миналата седмица бордът на директорите на Фонда е одобрил 10 споразумения за финансова подкрепа на обща стойност 286 млрд. долара

22:17 | 12.10.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард и германският финансов министър Волфганг Шойбле. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард и германският финансов министър Волфганг Шойбле. Снимка: Ройтерс

Група от седем страни, сред които Франция, Япония и Германия, подписаха днес в Токио първите двустранни споразумения по плана за увеличаване на ресурсите на Международния валутен фонд (МВФ) с 456 млрд. долара  съобщава Франс прес.

"Изключително съм доволна от отговора на нашите членове, които се присъединиха към молбата за увеличаване на капацитета ни за покриване на евентуалните финансови нужди в случай на криза", заяви изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард.

На срещата на Г-20 през юни в Мексико страните от еврозоната и 12 страни членки на МВФ обявиха намеренията си да предоставят допълнителни средства на Фонда, които да бъдат деблокирани в случай на нужда.

След това към тях се присъединиха още държави и общата сума достигна 456 млрд. долара. По този начин капацитетът за отпускане на заеми, с който МВФ разполага почти се удвоява.

В края на миналата седмица бордът на директорите на Фонда одобри 10 споразумения на обща стойност 286 млрд. долара, се посочва в прес съобщение на МВФ.

Днес са подписани първите седем от тези споразумения - с Япония, която се ангажира да внесе 60 млрд. долара, с Германия, Франция, Италия, Саудитска Арабия, Норвегия и Дания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
ANS9983
преди 11 години
Пак финансови еквилибристики за пред избирателите, но кризата си остава и се задълбочава, защото има голяма задлъжнялост, икономии, свиване на потреблението, рецесия, безработица, увеличаване на задлъжнялостта - спирала надолу. Северът в ЕС е добре засега, но е все по-трудно да продава навън - на Юга(свиване), Китай, Корея, Япония, САЩ (силан конкуренция). Следователно трябва да се обърне към вътрешното потребление за да поддържа минимален растеж. Но с него световната икономика няма да излезе от кризата. Играчите в световната икономика не са вече 3-4, има Китай, Корея, Бразилия, Индия и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Rumen_
преди 11 години
Ако Германия даде още пари на Гърция - Германците ще разчекнат Меркел. Ако обаче ги изсипе в кацата на МВФ а МВФ после даде на Гърците - така проблема се избягва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
kreditkiller
преди 11 години
Е какви са тези излишни маневри.Германия и Франция дават пари на МВФ при 0-лева лихва,за да може после тези пари да се отпуснат като кредит на страни от Ерозоната, да речем на Испания при 5-8% лихва.Нещо аз ли не разбирам каква е ролята на МВФ или са просто казано на човешки език ВАМПИРИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още