IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от ЕС се споразумяха да затегнат санкциите срещу Иран

Всички финансови транзакции между европейски и ирански банки над един сравнително нисък праг ще бъдат забранени

21:42 | 12.10.12 г.
<p>
	Президентът на Иран Махмуд Ахмадинежад. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Иран Махмуд Ахмадинежад. Снимка: Ройтерс

Постоянните представители на 27-те страни членки на Европейския съюз (ЕС) се споразумяха да затегнат санкциите срещу Иран, съобщава Ройтерс.

Новите наказателни мерки срещу Ислямската република ще бъдат одобрени официално от министрите на външните работи на държавите от ЕС в понеделник.

Новите санкциите засягат финансовия сектор, търговията и енергетиката. Те предвиждат забрана на вноса на газ от Иран. През юли Европейският съюз вече забрани вноса на ирански петрол. ЕС внася от Иран много по-малко количество газ, отколкото петрол.

Всички финансови транзакции между европейски и ирански банки над един сравнително нисък праг ще бъдат забранени, освен ако не са с хуманитарни цели или за закупуване на храна и медицинско оборудване.

Ще бъде забранен и износът на материали, които може да послужат за иранската ядрена и балистична програма, като графит и алуминий.

Също така ще бъдат замразени авоарите на трийсетина ирански юридически лица, предимно банки и петролни компании.

В понеделник Европейският съюз се готви да наложи нови санкции и на режима в Сирия.

Междувременно износът на петрол от Иран, който достигна рекордно ниски за последните 23 години нива, продължава да се понижава заради санкциите, наложени от Запада.

В доклад, публикуван днес, Международната агенция по енергетика (МАЕ) посочва, че през септември иранският петролен износ се е свил с 220 хил. барела на ден до 2,63 млн. барела дневно.

Намаляването на износа на петрол от Иран повишава цените на "черното злато" и свива приходите на Техеран от петролна търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още