IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Глобалното икономическо възстановяване се забавя

Фондът понижи очакванията си за световния икономически растеж до 3,3% тази година и 3,6% през 2013 г.

11:24 | 09.10.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард (дясно) и германският канцлер Ангела Меркел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард (дясно) и германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

„ESM трябва да извърши интервенция в банковия сектор и да подкрепи правителствата, докато европейските политици се договорят за истински икономически и монетарен съюз“, се посочва в документа.

„ESM е исторически преломен момент, който ще предопредели бъдещето на валутния съюз“, коментира Жан Клод Юнкер, премиер на Люксембург и председател на ESM.

Към 2014 г. стартиралият в понеделник спасителен фонд ще разполага с 500 млрд. евро.

Растежът в САЩ зависи от постигането на сделка за избягване на така наречената фискална пропаст, предупреждава докладът на МВФ.

Ако не бъде постигнато споразумение, в началото на следващата година ще бъдат задействани автоматични бюджетни съкращения и данъчни повишения.

„Ако американските политици не се споразумеят и не повишат дълговия таван на страната, щатската икономика може отново да изпадне в рецесия и това ще има сериозни последици за целия свят“, предупреждава институцията.

Ако споразумение все пак бъде постигнато, МВФ прогнозира, че през 2012 г. растежът в САЩ ще достигне 2,2%, докато през 2013 г. ще се забави до 2,1%. През юли фондът очакваше, че през тази година американската икономика ще нарасне с 2%, а през 2013 г. - с 2,3%.

В Азия „прогнозите в краткосрочен и средносрочен план са по-песимистични в сравнение с доброто представяне на тези пазари през изминалите години“, се казва в доклада. МВФ отбелязва, че отслабването на азиатския износ се дължи на по-слабото потребление в развитите страни.

Икономиката на Китай се очаква да нарасне със 7,8% през тази година и 8,2% през следващата. Първоначалната прогноза беше за ръст от 8% и съответно 8,5%.

Растежът в Япония през 2012 г. ще достигне 2,2%, но ще се понижи до 1,2% през 2013 г. Прогнозата от юли беше за икономическа експанзия от 2,4% и съответно 1,5%.

През 2012 г. рецесията във Великобритания ще се задълбочи до 0,4%, докато през 2013 г. се очаква анемичен ръст от 1,1%. През юли фондът прогнозираше ръст от 0,2% през 2012 г. и 1,4% през 2013 г.

В Латинска Америка растежът на бразилската икономика се очаква да се забави до 1,5% през тази година и да се възстанови до 4% през 2013 г. Първоначалната прогноза беше за ръст от 2,5% и 4,6% съответно.

През 2012 г. индийската икономика се очаква да нарасне с 4,9%, а през 2013 г. с 6%. Прогнозата от юли беше за ръст 6,1% и 6,5%.

Фондът понижава прогнозата си и за Русия, чиято икономика вероятно ще нарасне с 3,7% през тази година и 3,8% през следващата, вместо с 4% и съответно 3,9%, каквато беше прогнозата от юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
Лично на мене ми е най-интересно защо прогнозите за догодина са по-добри от тези за тази година? Какво ще стане през следващата година и не е възможно да стане още сега? Според мен следващата година ще е още по-лоша от тази.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 11 години
Това гледната точка е много хлъзгаво нещо. Някой на спада му викат "забавяне на възстановяването", други му викат криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още