IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в ОИСР се ускори за първи път от година

На годишна база през август тя е била 2%, след като цените на енергията в страните членки са нараснали с 3,5%

20:58 | 02.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията в ОИСР се ускори за първи път от година

Инфлацията на годишна база в развитите икономики през август се е повишила за първи път от година насам, водена от резкият скок в цените на енергията - ситуация, която според мнозина стеснява възможностите на централните банки да подкрепят колебливия растеж чрез допълнителни монетарни стимули, пише Wall Street Journal.

Данните на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) показаха, че потребителските цени в 34-те и страни членки са нараснали с 2% за последната година до август, спрямо инфлация от 1,9% на годишна база през юли.

Инфлацията се е повишила също и в някои големи развиващи се икономики, особено в Индия и Русия, но още в Китай и Южна Африка.

Инфлационната заплаха от поскъпналата енергия бе потвърдена и от данни на Евростат, според които производстената инфлация в еврозоната през август е била 0,9% – най-високата месечна от януари 2011 г. На годишна база ръстът е бил 2,7%, спрямо 1,6% за юли.

Инфлацията на производител е главно поради по-високите цени на електроцентралите и рафинериите, следващи ръста в световните цени на енергията, е казал говорител на статистическата служба.

Производстената инфлация в региона може да повиши потребителската, която през септември е 2,7% на годишна база.

Устойчивата инфлация може да накара някои членове на еврозоната, като Германия, да се противопоставят на нови мерки на ЕЦБ за стимулиране на икономиката, което ще затрудни страдащите икономики от валутния съюз.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги зачви в началото на месеца, че инфлацията може да е по-висока през идните месеци, но че ще падне под 2% през следващата година.

Цените на енергията в страните от ОИСР са нараснали с 3,5% на годишна база през август, спрямо 0,7% през юли. Най-висока е била инфлацията в Турция – 8,9%, докато Швейцария е отчела дефлация от 0,5%.

Годишната инфлация в ОИСР без енергията и храните е била 1,6% през август, спрямо 1,8% през юли.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още