IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария би предпочела данък върху банките пред споразумение с МВФ

Не можем да се справим без банков данък и данък върху група мултинационални компании, заяви парламентарният лидер на управляващите Антал Роган

17:21 | 01.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Унгария би предпочела данък върху банките пред споразумение с МВФ

Унгария втвърди позицията си в преговорите с Международния валутен фонд, заявявайки, че по-скоро ще запази специализирания данък върху кредитните институции и отделни сектори от икономиката, отколкото да сключи споразумение за помощ, ако ѝ бъде поставен ултиматум, съобщи Bloomberg, като се позова на изявление на лидера на парламентарната група на управляващата партия ФИДЕС Антал Роган пред HirTV.

„Мога да предвидя сценарий, който би заплашил споразумение с МВФ, и това ще стане, ако от нас се очаква да увеличим данъчното бреме върху домакинствата за сметка на данъка върху банките“, е казал Роган.

Унгария, която е най-задлъжнялата страна-членка на Европейския съюз от Източна Европа, поиска помощ през ноември 2011 г., след като кредитният ѝ рейтинг бе понижен до неинвестиционно ниво. Преговорите за заем на стойност около 15 млрд. евро бяха отлагани на няколко пъти заради съпротивата на премиера Виктор Орбан да се придържа към юридическите и икономически условия, изисквани от МВФ и ЕС.

Правителството прибегна до специализиран данък за банките, енергийните компании, веригите магазини и телекомуникационните фирми, за да запуши дупките в бюджета, което заедно с национализирането на частните пенсионни фондове се отрази неблагоприятно върху доверието на инвеститорите, сви инвестициите и помогна за навлизането на икономиката в рецесия за втори път през последните 4 години.

Вярата на инвеститорите в обещанието на правителството да постигне споразумение с МВФ помогна за възстановяването на форинта, след като през втората половина на 2011 г. унгарската валута поевтиня с 15% спрямо еврото, което бе най-слабият резултат в световен мащаб. През тази година форинтът поскъпна с 10,4%, което го извежда отново на първо място в света.

Унгария „не може да се справи без банков данък и данък върху група мултинационални компании“ заради високото си ниво на задлъжнялост, което увеличава разходите по обслужването на дълга, обяснява Роган.

„Не е нужно да се споразумяваме веднага, но трябва да се споразумеем относително бързо, така че да можем да се концентрираме върху по-сериозни неща“, добавя той, визирайки споразумението с МВФ. По думите му правителството иска „смислено споразумение“.

В свое съобщение от 26 юли от МВФ подчертаха, че Унгария трябва да се откаже от „специализираните“ данъци за запълване на бюджетните дупки и да създаде „по-благоприятна за бизнес“ среда, за да подкрепи ръста и да направи финансирането на бюджета устойчиво.

Вероятно преговорите между страните ще бъдат подновени през втората половина на октомври, а евентуално споразумение се очаква през ноември, съобщи на 22 септември унгарското издание Magyar Nemzet, позовавайки се на главния преговарящ от унгарска страна Михали Варга.

Роган посочва, че днес ще обяви предложенията на правителството за ограничаване на бюджетния дефицит, които бяха изпратени до МВФ през септември.

Инвеститорите предричат отлагане на споразумението с МВФ, освен ако доверието на пазарите не намалее и форинтът не се срине, притискайки правителството за по-бързото му сключване.

„Изключително слабо вероятно е унгарските власти да се оттеглят от масата за преговори“, се посочва обаче в доклад на американската банка Morgan Stanley. "Ако пазарната обстановка е благоприятна, те могат просто да изберат обсъжданията да продължат неограничено време без някакъв съществен напредък“, добавят оттам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още