IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса 27 септември

Най-важното от света на бизнеса според редакторите на Investor.bg

15:53 | 27.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

България

Както се и очаква, най-важната тема днес в българското икономическо пространство е АЕЦ „Белене“. „Рано да се говори за обрат в проекта АЕЦ „Белене”, защото инвеститорът трябва да запознае българската страна с условията на своята оферта“, заяви днес енергийният министър Делян Добрев.

Днес стана ясно още, че правителството ни ще поиска официално становище от държавния департамент по енергетика на САЩ за кандидат-инвеститора в АЕЦ "Белене", преди да вземе решение дали да започне преговори с него. Поне в това бил уверен лидера на ДСБ Иван Костов от министър Добрев.

По-късно днес депутати от ГЕРБ внесоха в деловодството на парламента проекторешение, с което предлагат да се даде мандат на правителството да води преговори за възобновяването на строителството. До седмица парламентът ще вземе решение.

Същевременно в интервю за Euronews премиерът Борисов уверява, че България ще успее да диверсифицира енергийните си доставки в рамките на три-четири години. Той заяви още, че страната ни си е научила урока от газовата криза от 2009 г., когато Русия прекъсна доставките на синьо гориво за Украйна, и вече напредва с изграждането на междусистемните газови връзки със съседните ни държави.

Днес излязоха и редица нови статистически данни. Пътуванията на български пътници в чужбина бележат 3,8% ръст на годишна база през август, показват данните на НСИ. Други цифри на института потвърждават, че пиковият период при дела на лошите и преструктурирани кредити е преминат през май 2012 г.

По света

И днес негативните новини преобладават. Кастилия-Ла Манча е петата поред испанска провинция след Каталуния, Андалусия, Валенсия и Мурсия, която поиска финансовата подкрепа на Мадрид. Същевременно правителството там, както и това в Рим, са твърдо против данъка върху финансовите транзакции. Последиците от дълговата криза в еврозоната ще продължат да се отразяват неблагоприятно върху страните от региона през следващите 10 години, предупреждават от Ernst & Young.

Негативни новини идват и от Азия. Печалбите на китайските индустриални компании намаляват за пети пореден месец през август, което потвърждава сигналите, че икономическото забавяне в страната продължава вече седмо тримесечие. Това е видимо и в класацията за богаташи в страната, според която половината от 1000-те най-богати китайци са понесли финансови загуби през отминалата година.

Между другото

Борсовото фиаско на Facebook изправи компанията пред все повече съдебни искове, подадени към нея главно заради провала по време на старта на публичното ѝ предлагане. Американските семейства пък масово отчитат влошаване в социалния си живот след закупуването на iPhone или друго мобилно устройство.

Впрочем може би сега е моментът да си изберете нова кола - заради кризата цените им може да паднат. А ако сте фенове на H&M и сте пазарували в магазините им в България, сте допринесли за продажбите им за над 9 млн. евро за първите им шест 6 месеца у нас :).

Дебатът

Днес ви питаме какво смятате за евентуалното възобновяване на плановете за АЕЦ Белене. Ако имате мнение по въпроса, изпратете ни идеите си на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още