IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса 13 септември

Най-важното от света на бизнеса според редакторите на Investor.bg

15:27 | 13.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Новият iPhone 5 сякаш не впечатлява с технологичните си спецификации. <em>Снимка: Getty Images</em></p>

Новият iPhone 5 сякаш не впечатлява с технологичните си спецификации. Снимка: Getty Images

България

Ако се намирате в района на Казанлък, бъдете внимателни! Само за два дни в оръжейния завод „Арсенал" имаше няколко инцидента, при които се стигна до пожар, а днес започва комплексна проверка на технологичните и производствени процеси в комбината.

А след като преди дни стана ясно, че заради закъснението в прилагането на агроекологичните мерки от програмата за развитие на селските райони страната ни е заплашена да връща европейски пари, днес строителният министър Лиляна Павлова призна, че вероятно това ще се случи.

Премиерът Бойко Борисов пък днес влезе в тона на вицето си Дянков и необичайно остро коментира действията на руската компания "Атомстройекспорт". "Ако руският президент Владимир Путин е знаел за този иск, срещата ни на 9 ноември ще се окаже много неприятна", посочи днес Борисов.

По света

Гърция може наистина да фалира, ако се сбъднат опасенията, че следващият транш с помощи бъде отложен за ноември. Това обаче не е единственото притеснение за еврозоната. Германският министър на финансите Волфганг Шойбле вижда възможност за съдебен процес срещу Европейската централна банка заради новата ѝ програма за изкупуване на облигации, след като конституционният съд на страната премахна и последното препятствие за започването на покупките, а в Испания цените на жилищата продължават да падат, докато икономиката на страната все повече затъва в обхваналата я рецесия. Лошите новини за имотния бранш не свършват - натискът върху цените на второкласните имоти в Европа ще се засилва, смятат анализатори.

В Германия пък се чудят в кой град Opel ще пострада най-много – засега информацията е, че заводът в Бохум ще бъде закрит, или че хиляди служители в Рюселхайм ще бъдат съкратени.

И за да намерим малко положителни новини, трябва да се преместим чак в Азия - Северна Корея е създала истинска примамка за китайските компании чрез управляваните съвместно икономически зони.

Между другото

След вчерашната еуфория от представянето на новия смартфон на Apple, днес има по-сдържани реакции, според които техническите иновации (доколкото ги има) не предизвикват ефекта Wow. В същото време Samsung се хвали, че може да продаде още 10 млн. броя Galaxy S III до края на годината, като закръгли общия им брой до 30 млн.

Дебатът днес

Днес все още сме предимно на технологична вълна и затова ви питаме - новият iPhone 5, или Galaxy S III - кой е по-добрият избор?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още