IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса 5 септември

Най-важното от света на бизнеса според редакторите на Investor.bg

15:32 | 05.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Цените на храните падат, кълне се Найденов. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Цените на храните падат, кълне се Найденов. Снимка: Ройтерс

България

Цяла кошница от добри новини идват в последния работен (за някои) ден от седмицата. Икономиката ни е растяла с малко по-бързи темпове от първоначално смятаното. Днес НСИ ревизира ръста на БВП за второто тримесечие от 0,2% до 0,3% спрямо предходното.

И ако си мислите, че цените у нас само скачат, сте се лъгали – около 400 лекарства вече са с по-ниски цени, показват служебните проверки на комисията по цени и реимбурсиране към здравното министерство.

И земеделският министър Мирослав Найденов, който в последно време се занимава не с главния си ресор, а с храните, е готов да спори с вас по темата за цените. Едва ден, след като Държавната комисия по стоковите борси и тържищата обяви дълъг списък с храни от потребителската кошница на населението, при които се отчита нетипично рязко поскъпване през летните месеци, Найденов информира населението колко едностранно била представена статистиката. Според него имало и дълъг списък на стоки с понижени цени.

Мисли се и за държавната хазна. НЖКИ щяла да пести по 175 хил. лв годишно от модернизиране на жп отсечка, а приватизационната агенция най-сетне успя да продаде държавно дружество на частници и подписа договор за продажбата на "Техноекспортстрой" за 51 млн. лева.

А отвъд океана идва и обяснение защо не бързаме да се венчаем за еврото.

По света

Въпреки това и там си имат сериозни проблеми. Дългът на САЩ надхвърли 16 трлн. долара тъкмо в началото на президентската им кампания. Същевременно стана ясно, че Испания ще предостави на национализираната Bankia испански правителствени облигации за 4,5 млрд. евро, а професорът по икономика Манфред Нойман призова Гърция да се откаже от еврото.

Между другото

Android шества победоносно на западния пазар, като в Западна Европа той работи на две трети от смартфоните. Конкурентът Apple обаче не седи със скръстени ръце и намекна чрез изпратените до журналистите покани, че другата сряда ще представи не какво да е, а именно дългоочаквания iPhone 5.

А ако висите твърде често във Facebook и Google, поръчвате в Amazon и ползвате продукт на Apple, сте в риск. Вижте подмолната дейност на четирите концерна.

Дебатът

България е направила „лъвски“ скок по отношение на конкурентоспособността и се придвижва от 74-то до 62-ро място в годишната класация за конкурентоспособност на Световния икономически форум. Въпросът ни към вас днес - ние ли се подобряваме, или другите се влошават?

Пишете ни на info@investor.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още