IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса 4 септември

Най-важното от света на бизнеса според редакторите на Investor.bg

15:23 | 04.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Стачката на Lufthansa вече обхвана Франкфурт, Берлин и Мюнхен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Стачката на Lufthansa вече обхвана Франкфурт, Берлин и Мюнхен. Снимка: Ройтерс

България

Лятото почти премина, но темите около летния туризъм продължават да ни вълнуват. Само за една година в България несъстоятелност обявиха две туроператорски фирми, а трета беше замесена в скандал, заради искане за повторно плащане от страна на туристите. Проблемът обаче не е, че фалират доставчици на туристически услуги, а че никой не поема отговорност за икономическите загуби.

Историята от последните дни има продължение и днес, когато се оказа, че българските туроператори, които претърпяха загуби след фалита на руската фирма „Чери тур“, обявила несъстоятелност на 2 септември, са два и ще потърсят правата си по съдебен път.

А ако живеете в София и от вчера се ядосвате на цветните зони за паркиране, има надежда и за вас. „В момента се обсъжда трети начин за предплащане на паркиране в „синя“ и „зелена“ зона, което може да бъде 6-месечно и годишно, като то може би ще струва 150 лв. на месец“, ни каза шефът на транспортната комисия в общината Радослав Тошев.

По света

Имотният пазар сигурно е полудял. Ако имате някоя заделена лира за черни дни, използвайте я сега. Според строителната консултантска фирма EC Harris срив на цените грози дори луксозните имоти в Лондон, така че сега е моментът да се възползвате.

Освен това се оказва, че в Англия всеки седми магазин е без наематели. За сметка на това обаче се оказва, че многолюдните китайци няма къде да живеят и жилищата там поскъпват за трети пореден месец, а цените на имотите в Норвегия са достигнали нов рекорд през юли заради ускорения ръст на кредитирането. Заради загубено в България дело пък листватаната в Лондон Orchid Developments отчете срив на акциите си с 42,5%.

Няма да минем и без традиционните мрачни новини. Moody's присъди "отрицателна" перспектива пред рейтинга на ЕС, а по-късно днес стана ясно, че и Португалия вече не издържа на бюджетните рестрикции и иска облекчаване.

Между другото

Внимавайте, ако летите за Германия – стачката на Lufthansa вече обхвана Франкфурт, Берлин и Мюнхен. Ако оставате в България, добре е да знаете, че Ikea облагороди някои спирки в София. А докато се бори да защити територията си от японските и германски автомобилни гиганти на родния пазар, луксозната марка на американския производител на автомобили Ford - Lincoln, търси лъч светлина в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още