IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентите в бизнеса 27 август

Най-важното от света на бизнеса според редакторите на Investor.bg

15:15 | 27.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Дейността на земеделския министър Мирослав Найденов предизвика много коментари. <em>Снимка: БТА</em></p>

Дейността на земеделския министър Мирослав Найденов предизвика много коментари. Снимка: БТА

България

Централно място в българската секция днес заемат два авторски материала. В единия ви запознаваме с тенденциите за летния сезон 2013. Туроператорите вече прогнозират по-високи цени на пакетите.

В интервю за Investor.bg Любен Белов, един от партньорите в LAUNCHub, разказва за селекцията на бизнес идеите, отражението на бизнес средата в България върху нагласите на младите предприемачи и за потенциала на рисковото финансиране.

По света

В международен план – нищо ново – отново доминират новините за Гърция. Германският канцлер Ангела Меркел предупреди представители на управляващата коалиция, апелиращи за излизане на Гърция от еврозоната, „да си мерят думите“, демонстрирайки подновената си решимост да запази еврозоната непокътната.

Междувременно германски медии пишат, че решителният експертен доклад на Тройката (МВФ, ЕЦБ и ЕК) за Гърция ще се забави повече от очакванията. Докладът за напредъка на реформите на страната ще бъде представен не по-рано от началото на октомври. Досега той се очакваше през септември.

Негативните новини обаче не свършват с Гърция. Испания очаква да използва 60 млрд. евро от спасителното европейско финансиране за банките си в размер на 100 млрд. евро, което бе отпуснато през юни, а според ръководителя на германската централна банка Йенс Вайдман Европейската централна банка може да се превърне в наркотик, от който правителствата на закъсалите страни да не могат да се откажат.

Борсата

Индексите на БФБ започнаха с повишения началото на новата седмица, но в момента са на минус, като изключим BGREIT.

ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя АДСИЦ е изкупил предсрочно свои облигации за 5,6 млн. лв., или 2 820 книжа с номинална стойност 1 000 евро, а „Индустриален капитал холдинг“ АД отчита 3% ръст на консолидираните продажби на годишна база до 91,3 млн. лв. за първото полугодие на 2012 г.

Между другото

Таблетът на Google вече е в търговската мрежа на Германия, Франция и Испания, а докато го чакате да се появи официално на българския пазар, може да си поръчате оригинална дизайнерска джага от Украйна, чийто корпус е изграден от популярния и широко използван в момента материал DuPont Corian.

Дебатът

Вместо да правят реални реформи, политиците отрано и очаквано задълбаха в любимите си предизборни теми, пише в свой коментар Миглена Иванова.

Държавната промоция на определени стоки в няколко големи търговски вериги, шумно рекламирана като социална мярка срещу поскъпването на храните, всъщност нарушава конкуренцията на пазара и е по-логично да доведе до свиване на производството и фалити, отколкото до благоденствие на потребителите, пише още тя.

Затова днес ви питаме – ще имат ли реален ефект мерките на министър Найденов? Или всичко е просто начало на предизборния дебат - очакваме мненията ви на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още