IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дойде ли време за мечо настъпление на борсите по света?

Оптимизмът се изпарява, а настроенията са толкова изострени, че всеки политически коментар предизвиква сериозно раздвижване

11:47 | 24.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ще удържат ли биковете напора на мечките? Снимка: Ройтерс</p>

Ще удържат ли биковете напора на мечките? Снимка: Ройтерс

Оптимизмът все по-видимо се изпарява от пазара и дава ход на „мечките“. В днешната сесия на азиатските борси бяха записани понижения, дошли след спадовете в САЩ вчера, на европейските пазари настроенията също са негативни.

През последната седмица „биковете“ изведоха индексите на Wall Street до многогодишни върхове заради надеждата, че Федералният резерв ще подкрепи пазара с нови мерки за увеличаване на ликвидността. Това предизвика ръстове и в останалата част от света.

Новите мерки в подкрепа на пазара обаче не са сигурни, което превръща търговията в заложник на политически коментари. Вчера например шефът на клона на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард заяви, че е против ново вливане на ликвидност в настоящия момент.

Временен студен душ на пазара изля и шефът на клона на Фед в Атланта Денис Локхарт. Във вторник той каза, че не е сигурен дали допълнителното вливане на ликвидност е оправдано, което моментално предизвика отстъпление на индексите и ръст на щатския долар.

Те обаче се оказаха временни, тъй като още в деня след коментара на Локхарт излезе стенограмата от последното заседание на Фед, от която стана ясно, че нови стимули се обсъждат все по-активно от ръководството на институцията.

Цялата тази поредица от политически коментари води до значителна нестабилност на пазарните настроения и свиване на обемите на търговия. Трупането на напрежение заплашва с още по-резки движения при евентуални по-остри коментари или съществени новини, което кара мнозина да се изтеглят от пазара и да чакат развитие.

Какво да очакваме от индексите на Wall Street до края на годината?

Повишения от над 10%
Повишения до 10%
Няма да има сериозни движения
Спадове с до 10%
Спадове с над 10%
Не мога да преценя
Общо 2212 гласа
На фона на поредицата изказвания от шефове на Фед някак в сянка остава ситуацията в еврозоната, която в никой случай не може да се определи като подобряваща се. Фокусът е отместен и от президентските избори в САЩ, които са едва след по-малко от три месеца.

В тази връзка вече се появяват коментари, че инвеститорите ще трябва да преглътнат сериозни загуби заради неразбориите около състоянието на американския бюджет, данъчните отстъпки и възможността на правителството да посреща разходите си.

Анализаторите на Goldman Sachs например не очакват никакви градивни мерки до края на годината заради политическите битки, а от Nomura предричат 25% спад на широкия индекс S&P 500.

На фона на всичко това индексите търсят трайна посока, каквато за момента не се намира. Днес в Западна Европа търговията стартира с понижения, като час и половина след старта на сесията спадовете в Германия и Великобритания са с по 0,15 на сто, а във Франция водещият индекс отстъпва с 0,3 на сто.

В Азия отстъпленията бяха по-сериозни, като в Япония и Хонконг основните индекси Nikkei 225 и Hang Seng се понижиха с по 1,2 на сто, а в Китай Shanghai Composite отстъпи с един процент.

Изчерпаха ли потенциала си за ръст индексите на Wall Street и в Западна Европа? Ще последва ли сериозен спад на пазара или оптимизмът отново ще завладее инвеститорите? Какво очаквате да се случи до края на годината и какви ще са ефектите от президентските избори в САЩ – очакваме мненията ви на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още